poniedziałek, 29 marca 2010

Apricot & almond Chelsea buns

ciasto
  • 450 g mąki pszennej
  • 2 x 7g drożdży instant
  • 50 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 50 ml ciepłej wody
  • 1 jajko, roztrzepane
  • 50 g niesolonego masła, roztopionego

nadzienie
  • 25 g zmiękczonego masła
  • 85 g morele suszone, drobno posiekane
  • 85 g płatków migdałów
  • 25 g drobnego cukru

do dekoracji
  • 2 łyżka dżemu morelowego
  • płatki migdałów

W dużej misce wymieszać mąkę, cukier, drożdże i sól.
Zrobić w mące dołek i wlać ciepłe mleko, wodę, jajko i roztopione masło.
Całość dobrze wymieszać. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodać trochę więcej ciepłej wody,
jeśli jest zbyt wilgotne, dodać więcej mąki.
Zagnieść ciasto, aż stanie się gładkie i sprężyste.

Następnie umieścić w lekko oprószonej mąką misce, pod przykryciem, do wyrośnięcia na około godzinę.
Kiedy ciasto podwoi objętość przełożyć na blat, chwilę zagnieść.

Rozwałkować na prostokąt (20x30), posmarować masłem i posypać posiekanymi morelami, migdałami i cukrem.
Następnie zrolować ciasto, pokroić ostrym nożem na osiem kawałków, ułożyć w formie, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 20 min).

Piec w 200-180st C przez 10 min, następnie zmniejszyć temp do 160 st C i piec przez kolejne 10 minut.

Podgrzać dżem z jedną łyżką wody, posmarować jeszcze ciepłe bułki i posypać płatkami migdałów.

Przepis z kwietniowego numeru GoodFood

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...