- 450 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mielonych przypraw korzennych
- 55 g cukru
- 115 g suszonych owoców (rodzynki, suszona skórka pomarańczowa)
- 7 g drożdży instant
- 42 g mleka w proszku
- 215 ml letniej wody
- 55 g miękkiego masła
- 1 jajko, roztrzepane
Dodatkowo
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżka cukru
- jajko roztrzepane z łyżką mleka, do posmarowania
Mleko w proszku rozpuścić w wodzie, dodać masło, mieszać aż wszystko dokładnie się rozpuści. Wlać do wgłębienia w podgrzanej mące, dodać jajka i wymieszać.
Stopniowo zarabiać mąką, tak aby powstało bardzo luźne, ale odstające od dłoni ciasto.
Wyjąć ciasto z miski na blat i wyrabiać przez 10 minut, aż będzie gładkie i sprężyste. Włożyć z powrotem do miski, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (30-60 min)
Wyrośnięte ciasto przebić, przełożyć na blat i delikatnie wyrabiać przez 5 min. Podzielić ciasto na 12 równych części i uformować bułeczki.
Uformowane bułeczki ułożyć na blasze, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 30-45 minut. Nagrzać piekarnik do 250 st C.
Połączyć 4 łyżki mąki i łyżkę cukru z 4 łyżkami wody aby powstała gładka, gęsta pasta.
Na każdej bułeczce zrobić nacięcia na krzyż. Posmarować bułki jajkiem i nałożyć pastę mączną w krzyżujące się nacięcia. Ja jednak dodałam za dużo wody i moja pasta rozpłynęła się.
Wstawić blachę do piekarnika, obniżyć temperaturę do 200 st C i piec przez 15-20 minut.
Przepis pochodzi z książki "Wielka księga chleba" L.Collister A. Blake
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz