czwartek, 1 kwietnia 2010

Panmarino - Chleb z rozmarynem

biga:
  • 65 g letniej wody
  • 2 g drożdży instant
  • 100 g zwykłej mąki pszennej

Składniki mieszamy dokładnie, przykrywamy i zostawiamy na 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Następnie wkładamy do lodówki na 8-16 godzin. 

ciasto właściwe: 
  • cała biga
  • 300 g letniej wody
  • 5 g drożdży instant
  • 500 g zwykłej mąki pszennej
  • 65 g oliwy z oliwek
  • 10 g świeżego rozmarynu, grubo posiekanego
  • 15 g soli


Mieszamy składniki ciasta i wyrabiamy około 13-15 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne.
Przekładamy do naoliwionej miski na 1 i 1/2 - 2 godzin (przykryte) aż ciasto podwoi objętość.

Dzielimy następnie ciasto na 2 równe części, formujemy podłużne bochenki około 25 cm długości, kładziemy je równolegle na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Zostawiamy między bochenkami około 8 cm odstępu.
Przykrywamy i zostawiamy aż podwoją objętość - około 45 - 60 minut.

W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 C.
Wyrośnięte chlebki wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30-40 minut.

Następnie studzimy na kratce.

Panmarino chleb z rozmarynem -Weekendowa Piekarnia 66 - Gospodyni Ania z "Moja Mała Kuchnia"
Przepis z książki "Local Breads" Daniel Leader

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...