niedziela, 16 maja 2010

New York Deli Rye

sponge
dzień wcześniej
  • 200 g dojrzałego zakwasu żytniego
  • 127 g białej maki żytniej
  • 115 g letniej wody
  • 200 g posiekanej cebulki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

W misce połączyć ze sobą zakwas, mąkę i wodę.
Podsmażyć cebulkę na maleńkim ogniu.
Miękką przełożyć do wystygnięcia i jeszcze delikatnie ciepłą dodać do zaczynu.
Przykryć i zostawić na 4 godziny fermentacji (zakwas ma się spienić i bąblować)
Miskę z tak przefermentowanym zakwasem wsunąć do lodówki i zostawić na noc.
Następnego dnia, na godzinę przed planowanym wyrobieniem chleba, wyjąć sponge z lodówki.

Ciasto chlebowe:
  • 452 g białej maki pszennej, wysokoglutenowej
  • 127 g białej maki żytniej
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 2 łyżki nasion kminku (opcjonalnie)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 230 g maślanki
  • 60-115 g wody o temperaturze pokojowej
  • trochę semoliny do podsypania
  • 1 białko jaja ubite na pianę
W dużej misce wymieszać mąki, cukier, sól, drożdże, ocieplony starter, olej i maślankę.
Mieszać, aż utworzy się kula, dodając tylko tyle wody (ok 60g) ile potrzeba, aby wszystkie składniki się dobrze połączyły, a otrzymana masa była miękka.
Całość przykryć i zostawić na 5-10 min, aby gluten się zrelaksował.
Potem zagniatać ok. 6 min.
Dobrze wyrobione ciasto umieścić w naoliwionej misce i zostawić do przefermentowania na 1 1/2 - 2 godziny.
Podzielić następnie ciasto na dwie części. Uformować bochenki.
Zostawić do wyrośnięcia, na ok. 1 1/2 godziny.
Bochenek w foremce powinien utworzyć kopule wystającą ok 2. 5 cm nad brzeg blaszki.
Po wyrośnięciu posmarować białkiem i naciąć.
Bochenek wolno wyrastający piec w temp. 210 C około 30 minut, obracając go o 180 stopni w połowie pieczenia.
Bochenek w foremce wymaga nieco niższej temperatury pieca - 180C.

New York Deli RyeLekcja nr 8 - Weekendowa Piekarnia po godzinach 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...