sobota, 1 maja 2010

olive oil dough - flatbreads


Zaczyn:
  • 100g mąki chlebowej
  • 2 i 1/2g soli morskiej
  • 3/4 łyżeczki oliwy z oliwek extra virgin
  • 1/2 łyżeczki mleka
  • 70 ml wody 2g świeżych drożdży

Wymieszać w misce wszystkie składniki na gładkie i elastyczne ciasto. Przełożyć do naoliwionego pojemnika, przykryć folią kuchenną i odstawić, najlepiej na całą noc do lodówki.

Ciasto:
  • 600g mąki chlebowej
  • 13g świeżych drożdży
  • 400ml wody
  • 20ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 20ml mleka
  • 15g (1 i 1/2 łyżeczki) soli morskiej
  • 180g zaczynu

Do dużej miski wsypać mąkę, drożdże, dolać wodę i wymieszać łyżką, aż składniki dobrze się połączą.
Odstawić na 10 min. Dodać oliwę, mleko, sól, wymieszać.
Wyłożyć ciasto na lekko posypany mąką blat i zagniatać przez około 10 min.
Następnie zostawić do odpoczynku na 10 min, dodać zaczyn i ponownie zagniatać przez 10 min.

Jeśli korzystamy z miksera z hakiem, mieszać na niskich obrotach przez 2 min. następnie zwiększyć prędkość i kontynuować mieszanie przez 5 minut.
Następnie zmniejszyć obroty na jedną minutę, dodawać po kawałku zaczynu i ponownie zwiększyć prędkość na około 5 minut.
Dobrze wyrobione ciasto powinno odchodzić od brzegów miski.

Uformować kulę i umieścić ciasto w naczyniu, spryskanym oliwą z oliwek, przykryć folią, odstawić na 1 i 1 / 2 godziny.
Co 30 min. ciasto należy odgazować (w sumie dwa razy).

Po tym czasie, przełożyć ciasto na lekko omączony blat i rozciągnąć na kształt prostokąta o grubości 2,5 cm.
Założyć 1/3 ciasta na siebie, do środka, następnie z drugiego końca zrobić to samo,
obrócić ciasto o 90 st i ponownie złożyć.
Umieścić ciasto z powrotem w naoliwionej misce, przykryć folia i odstawić na godzinę.

Kiedy ciasto jest gotowe, podzielić na dwie części i uformować w prostokąty o bokach około 25x10 cm i grubości 2cm (Można też teraz odłożyć 180g ciasta jako przyszły zaczyn i przechowywać w lodówce do 3 dni)
Przełożyć na naoliwione blaszki do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 min.
Następnie ułożyć wybrane dodatki i ponownie zostawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.

Piec z parą, w temperaturze 180 st C przez 25-30 min. (po pierwszych 15 minutach obrócić chleb o 180st)

Przykładowe dodatki:


smoked paprika and capsicum tooping
  • zielona, czerwona, żółta papryka - oczyszczone, pokrojone na 3 cm kawałki
  • 1 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 55 ml oliwy z oliwek extra virgin

Pokrojoną paprykę posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem, rozłożyć na blaszce i piec w piekarniku w 200st C przez 30 min.
Suszoną paprykę wsypać do oliwy, wymieszać, rozsmarować na cieście. Następnie delikatnie wcisnąć kawałki wystudzonej pieczonej papryki.



cherry tomato, parmesan and basil topping
  • 20 pomidorków
  • 50g parmezanu
  • garść liści bazylii
  • 55ml oliwy z oliwek extra virgin
  • Przekrojone na pół pomidorki i parmezan wcisną delikatnie w ciasto.

Włożyć bazylię i oliwę do blendera i zmiksować do konsystencji pasty, którą należy posmarować chleb zaraz po upieczeniu.

rosemary and olive topping
  • 20ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 100g odsączonych, czarnych oliwek
Posmarować ciasto oliwą, posypać posiekanymi oliwkami i listkami rozmarynu. Całość delkatnie powciskać w ciasto i posypać świeżo zmielonym pieprzem.

 Przepis z książki "Bourke Street Bakery" P.Allam & D.Mcguinness

5 komentarzy:

  1. super , pozwoliłam sobie zapisać przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda cudnie.. jak na książkowym zdjęciu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję bardzo! Właśnie piękne zdjęcie w książce zachęciło mnie do wypróbowania tego przepisu :)
    Mam nadzieję, że w miarę dobrze przetłumaczyłam przepis i nie popełniłam jakiś rażących błędów, będę wdzięczna za ewentualne uwagi, poprawki do przepisu :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. I ja tez zrobilam to co Ala :)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo mi miło :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...