sobota, 26 czerwca 2010

Chleb rosyjski z ziemniakami

 Chleb z ziemniakami, najlepszy

  • 225 g ugotowanych ziemniaków, przepuszczonych przez praskę
  • 2 łyżki masła
  • 115 g aktywnego zakwasu żytniego razowego 100% hydracji
  • 100 g wody z gotowania ziemniaków
  • 350 g białej pszennej maki chlebowej
  • 1/4 łyżeczki drożdży instant (opcjonalnie)
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku (opcjonalnie)



Ziemniaki połączyć z masłem. Do miski włożyć zakwas i rozmieszać go z wodą. Dodać mąkę pszenną, drożdże i sól, przemieszać i dodać ziemniaki oraz kminek.  

Wyrobić gładkie, delikatnie ścisłe ciasto.
Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości (ok. 1 godziny). 
Ciasto wyłożyć na stół i odgazować dokładnie. 
Ukształtować bochenek i włożyć go do omączonego kosza złączeniem w gore. 
Zostawić do ponownego wyrośnięcia na 1 godzinę.  
Rozgrzać piekarnik do 230 st. C. 
Wyrośnięty bochenek przełożyć na łopatę, szybko naciąć i wsunąć do naparowanego pieca. 
Piec z parą przez 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 210 st. C i piec kolejne 15 minut. 
Dopiekać 10 minut w 200 st. C.
Wystudzić przed pokrojeniem.

 Chleb rosyjski z ziemniakami - Weekendowa Piekarnia 79  - Gospodyni Zaytoon "Cynamon i oliwka"

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...