- 225 g ugotowanych ziemniaków, przepuszczonych przez praskę
- 2 łyżki masła
- 115 g aktywnego zakwasu żytniego razowego 100% hydracji
- 100 g wody z gotowania ziemniaków
- 350 g białej pszennej maki chlebowej
- 1/4 łyżeczki drożdży instant (opcjonalnie)
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku (opcjonalnie)
Ziemniaki połączyć z masłem. Do miski włożyć zakwas i rozmieszać go z wodą. Dodać mąkę pszenną, drożdże i sól, przemieszać i dodać ziemniaki oraz kminek.
Wyrobić gładkie, delikatnie ścisłe ciasto.
Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości (ok. 1 godziny).
Ciasto wyłożyć na stół i odgazować dokładnie.
Ukształtować bochenek i włożyć go do omączonego kosza złączeniem w gore.
Zostawić do ponownego wyrośnięcia na 1 godzinę.
Rozgrzać piekarnik do 230 st. C.
Wyrośnięty bochenek przełożyć na łopatę, szybko naciąć i wsunąć do naparowanego pieca.
Piec z parą przez 10 minut, następnie obniżyć temperaturę do 210 st. C i piec kolejne 15 minut.
Dopiekać 10 minut w 200 st. C.
Wystudzić przed pokrojeniem.
Chleb rosyjski z ziemniakami - Weekendowa Piekarnia 79 - Gospodyni Zaytoon "Cynamon i oliwka"
Chleb rosyjski z ziemniakami - Weekendowa Piekarnia 79 - Gospodyni Zaytoon "Cynamon i oliwka"
Piękny! Brawo brawo :)
OdpowiedzUsuńZaczynam po cichutku być zazdrosna :D