środa, 30 czerwca 2010

Migdałowa tarta z truskawkami


Migdałowa tarta z truskawkami -

Na formę o średnicy 26.5cm

Spód tarty - opcja nr 1
  • 350g mąki pszennej
  • 225g zimnego masła, podzielonego na kostki
  • 100g drobnego cukru do wypieków
  • żółtka z 3 dużych jajek

Mąkę przesiać do miski.
Dodać cukier, wymieszać i dodać zimne masło pokrojone na kawałki.
Wetrzeć masło w mąkę, aż do powstania dużych okruchów.
Dodać żółtka i szybko zagnieść ciasto, zlepić w kulę, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na minimum 40 minut.
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty i ponownie schować do lodówki na 40 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180C (termoobieg 160, gaz 4), wyłożoną ciastem formę przykryć kawałkiem papieru do pieczenia, obciążyć ceramicznymi groszkami i piec przez 15 minut.
Zdjąć groszki, papier i dopiekać kolejne 5 minut, aż ciasto będzie złoto-brązowe.
Wystudzić.

Spód tarty - opcja 2
  • 300g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 50g drobnego cukru
  • 100g mielonych migdałów
  • 180g zimnego masła
  • 2 jajka
  • 4 krople esencji migdałowej

Mąkę przesiać z solą do miski.
Dodać cukier i migdały, wymieszać i dodać zimne masło pokrojone na kawałki.
Wetrzeć masło w mąkę, aż do powstania dużych okruchów.
Jajka lekko ubić z esencją migdałową  i dodać do suchych składników.
Szybko zagnieść ciasto, zlepić w kulę, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na minimum 40 minut.
Po tym czasie ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty i ponownie schować do lodówki na 40 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180C (termoobieg 160, gaz 4), wyłożoną ciastem formę przykryć kawałkiem papieru do pieczenia, obciążyć ceramicznymi groszkami i piec przez 15 minut.
Zdjąć groszki, papier i dopiekać kolejne 5 minut, aż ciasto będzie złoto-brązowe.
Wystudzić. 


Nadzienie tarty
  • 350g niesolonego masła
  • 150 - 350g cukru
  • 350g mielonych migdałów
  • 4 duże jajka

Masło ubijamy z cukrem na puszystą masę (tak jak na masę do tortów).
Dodajemy mielone migdały i miksujemy.
Dodajemy po jednym jajku i miksujemy na gładką masę.
Masę przekładamy do upieczonego spodu i pieczemy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 160C (termoobieg 140, gaz 3).
Studzimy na kratce.

Wierzch tarty
  • 1kg dojrzałych truskawek
  • cukier puder

Truskawki kroimy wzdłuż na ćwiartki.
Układamy je na wierzchu wystudzonej tarty i posypujemy cukrem pudrem.

 Weekendowa Cukiernia Czerwiec 2010


7 komentarzy:

  1. PRZECUDOWNY nagłówek bloga to raz.
    Cudna tarta to dwa.
    Zaczynam rozważać nie zaglądanie do Ciebie z zazdrości :D
    Żartuję oczywiście! Bardzo bym chciała kiedyś Cię poznać tak mi przez myśl przeszło :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To dla mnie wielki komplement! Dziękuję, miło przeczytać takie słowa! mieszkamy na tej samej wyspie, więc może uda nam się kiedyś spotkać :)
    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  3. to są niezwykle smakowite strony :)
    A może czasami przypływasz na stały ląd?

    czekam na tartę bez migdałów - ja dzisiaj upiekłam wg przepisu z internetu - ale nie jestem zachwycona

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie niedługo lecimy do Polski, prawie na całe wakacje. Zrobię tą tartę, ale najpierw chcemy jechać na farmę po truskawki, a dziś niestety u nas bardzo pada, i końca tego deszczu nie widać. Ciekawa jestem tego przepisu z internetu, może jakiś link Iwono?

    OdpowiedzUsuń
  5. Link zamieszczam poniżej.
    http://www.wielkiezarcie.com/recipe3256.html

    A w jakie rejony Polski się wybieracie?
    U nas teraz straszliwe upały ....

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję, chciałam zobaczyć, czy to nie przypadkiem ten sam przepis, na szczęście ten, z którego ja będę korzystać jest inny.
    Do Polski wybieramy się w rejony Maryjki i Daniela, czyli do domu :)
    Obawiam się trochę tych upałów, u nas teraz pięknie pada.

    OdpowiedzUsuń
  7. To może uda Ci się spotkać z kimś z "naszej" paczki :))))

    Czekam na przepis Anito :)))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...