środa, 16 czerwca 2010

Pavlova z sosem truskawkowym


Przepis - magazyn Delicious 
Wykonanie - Paweł
Zdjęcia - a.grey

8 porcji ( u nas 4 )

4 duże białka
225 g cukru, drobnego
1 łyżka białego octu winnego
2 łyżeczki mąki kukurydzianej

300 ml śmietany kremowej
1-2 łyżki Cointreau, do smaku
świeże owoce (borówki, truskawki,maliny)
cukier puder

sos truskawkowy
225 g truskawek, bez szypułek
1 łyżka cukru pudru
2 łyżki Cointreau




Rozgrzać piekarnik do 150 st C.
Prostokątną foremkę o wymiarach 26,5x17 i 3,5cm głębokości wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. (papier musi wystawać 3 cm ponad foremkę)
W dużej misce ubić białka na sztywno, dodając po jednej łyżce cukru. Dodać mąkę kukurydzianą i ocet.
Przełożyć do foremki i piec przez 45 minut.
Odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Truskawki, cukier i 1-2 łyżeczki Cointreau zmiksować, następnie przetrzeć przez sitko.
Ubić śmietanę, uważając aby nie przebić (śmietana ściąga się jeszcze na deserze).
Bezę pokroić na 4 kwadraty. Ułożyć na talerzach, posmarować bitą śmietaną, na wierzchu ułożyć owoce.
Całość posypać cukrem pudrem i wokół oblać sosem truskawkowym.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...