
Swiss plaited loaf - Przepis z książki "making bread at home" Tom Jaine
600 g mąki chlebowej
2 łyżeczki soli
30 g świeżych drożdży
150 ml mleka i 150ml kwaśnej śmietany, wymieszane, o temp 32stC
1 jajko, roztrzepane
120 g miękkiego masła
1 jajko, do posmarowania
W misce wymieszać mąkę z solą, zrobić w środku dołek, wkruszyć drożdże, dodać mleko i śmietanę, wymieszać, do rozpuszczenia drożdży.
Dodać jajko i masło. Wymieszać.
Przełożyć ciasto na blat i zagniatać przez 5-10 minut, aż stanie się miękkie i lśniące.
Odstawić do podwojenia objętości, na około godzinę.
Następnie ciasto odgazować, uformować ponownie w kulę i podzielić na cztery części.
Z każdej części, ostrożnie, aby ciasto się nie rwało, uformować 25 cm wałki.
Zapleść warkocz. Przełożyć na naoliwioną blachę, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 4o minut.
Przed pieczeniem posmarować jajkiem.
Piec w 200 st C przez 35-45 minut.
Studzić na kratce.
Droga Grey,
OdpowiedzUsuńpoproszono mnie o poprowadzenie najblizszej edycji WP (nr 77). Jak wiesz, interesuje sie bardzo ksiazka "Bourke Street Bakery" P.Allam & D.Mcguinness i mimo ze jej jeszcze nie kupilam, to zbieram z niej przepisy rozsiane po internecie. U Ciebie zostaly opublikowane cudowne flatbreads i tak bardzo mi sie spodobaly, ze w koncu zaproponowalam je jako wypiek do WP77! Oczywiscie w moim poscie sa przekierowania na Twoj blog i zapewnienie, ze przepis cytuje wg Twoich slow. Mam nadzieje, ze wiele osob odwiedzi Twoj piekny blog i ze rownie wiele osob upiecze flatbreads!
Pozdrawiam serdecznie.
Bardzo mi miło! Jestem zaskoczona, mam tylko nadzieję, że to moje tłumaczenie było w miarę dobre.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
A ja nie jestem bo Ty PRZEPIĘKNIE pieczesz :)
OdpowiedzUsuńDziękuję!! Zamienia się to u mnie w pasję, żałuję, że nie odkryłam tego wcześniej :)
OdpowiedzUsuń