Proste bułki na drożdżach
- 400 g mąki pszennej, chlebowej
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka drobnego cukru
- 15 g świeżych drożdży
- 120 ml letniego mleka
- 175 ml letniej wody
Przesiać mąkę i sól do dużej miski. Wmieszać cukier i zrobić w środku dołek.
Drożdże rozpuścić w mleku i wlać do dołka w mące. Posypać trochę mąką i pozostawić, na około 15-20 minut, aż drożdże "ruszą".
Następnie dodać wodę, wymieszać. Przenieść ciasto na lekko obsypany mąką blat i zagniatać ciasto przez 8-10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
Przełożyć ciasto do naoliwionej miski, przykryć i odstawić do podwojenia objętości, na około 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto przebić, ponownie przykryć i pozostawić na 5 minut.
Następnie podzielić na 10 kawałków, uformować owalne bułki, ułożyć na blasze do pieczenia i lekko oprószyć mąką.
Przykryć i pozostawić w temperaturze pokojowej. Po około 30 minutach, każdą bułkę nacisnąć naoliwioną dłonią, wzdłuż przez środek.
Ponownie przykryć i pozostawić na 15 minut odpoczynku.
Piec z parą, w 230 st C przez 15 minut.
French dimpled rolls- przepis z książki "Bread" Christine Ingram & Jennie Shapter
z mąki pszennej razowej |
z mąki pszennej białej, chlebowej |
ach bułki jak z prospektu dobrej , co tam dobrej wyborowej piekarni
OdpowiedzUsuńOj, coś mnie kusi na takie bułeczki !
OdpowiedzUsuń