piątek, 9 lipca 2010

Cytrynowe bułeczki drożdżowe


 Delikatnie cytrynowe bułeczki drożdżowe
  • 300 g mąki pszennej (użyłam więcej)
  • 6 g drożdży świeżych lub 1 łyżeczka drożdży instant
  • 100 ml mleka
  • 60 g cukru
  • 60 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • skórka starta z 1 cytryny
Do posmarowania i posypania: 1 jajko, płatki migdałów

Mąkę przesiać, zrobić w niej wgłębienie. Wkruszyć drożdże i rozpuścić je w części mleka wymieszanego z 1 łyżeczką cukru. Pozostawić na 5 minut.
Po wyrośnięciu zaczynu dodać resztę składników, mleko wlewać stopniowo. Wyrabiać ok. 10 min, aby uzyskać miękkie, elastyczne ciasto.
Pozostawić do podwojenia objętości na 2-2,5 h.

Wyrośnięte ciasto położyć na blacie, delikatnie nacisnąć, by odgazować i podzielić na 9 części.
Z każdej uformować bułeczkę i ułożyć je obok siebie w wysmarowanej masłem blaszce o średnicy 20 cm.
Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania (około 1,5 godziny).
Bułeczki posmarować jajkiem wymieszanym z łyżeczką wody, posypać płatkami migdałów (można kruszonką).

Piekarnik nagrzać do 200 st C (u mnie 180 st C) , wstawić wyrośnięte bułeczki i piec ok. 30 minut.
Studzić na kuchennej kratce.

  
- Weekendowa Piekarnia 81  - Gospodyni Majana "Majanowe pieczenie"

Przepis z książki "Drożdżowe Wypieki" M. Zielińska

2 komentarze:

  1. zawsze mnie zachwycają takie odrywane bułeczki. domowe.

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne są Twoje bułeczki. Bardzo się ciesze,że je zrobiłaś:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...