Delikatnie cytrynowe bułeczki drożdżowe
- 300 g mąki pszennej (użyłam więcej)
- 6 g drożdży świeżych lub 1 łyżeczka drożdży instant
- 100 ml mleka
- 60 g cukru
- 60 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
- 3/4 łyżeczki soli
- 2 jajka
- skórka starta z 1 cytryny
Mąkę przesiać, zrobić w niej wgłębienie. Wkruszyć drożdże i rozpuścić je w części mleka wymieszanego z 1 łyżeczką cukru. Pozostawić na 5 minut.
Po wyrośnięciu zaczynu dodać resztę składników, mleko wlewać stopniowo. Wyrabiać ok. 10 min, aby uzyskać miękkie, elastyczne ciasto.
Pozostawić do podwojenia objętości na 2-2,5 h.
Wyrośnięte ciasto położyć na blacie, delikatnie nacisnąć, by odgazować i podzielić na 9 części.
Z każdej uformować bułeczkę i ułożyć je obok siebie w wysmarowanej masłem blaszce o średnicy 20 cm.
Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania (około 1,5 godziny).
Bułeczki posmarować jajkiem wymieszanym z łyżeczką wody, posypać płatkami migdałów (można kruszonką).
Piekarnik nagrzać do 200 st C (u mnie 180 st C) , wstawić wyrośnięte bułeczki i piec ok. 30 minut.
Studzić na kuchennej kratce.
- Weekendowa Piekarnia 81 - Gospodyni Majana "Majanowe pieczenie"
Przepis z książki "Drożdżowe Wypieki" M. Zielińska
zawsze mnie zachwycają takie odrywane bułeczki. domowe.
OdpowiedzUsuńŚliczne są Twoje bułeczki. Bardzo się ciesze,że je zrobiłaś:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.