czwartek, 1 lipca 2010

Scones z cheddarem


Scones z cheddarem i siemieniem
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli, niekoniecznie
  • 2 łyżeczki proszku musztardowego
  • 25 g bardzo miękkiego masła
  • pęczek natki pietruszki
  • 170 g sera cheddar, grubo startego
  • 1 duże jajko
  • 100 ml zimnego mleka
  • 50 ml zimnej śmietany kremowej
  • 25 g ziaren siemienia lnianego lub słonecznika

Nagrzać piekarnik do 220 stopni C (200 stopni termoobieg).
Mąkę z proszkiem, musztardą i solą przesiać do miski, wetrzeć masło, dodać posiekaną natkę pietruszki i starty ser.
W osobnym naczyniu lekko ubić białko jaja, mleko i śmietanę, wlać do mąki i wszystkie składniki połączyć.
Lekko wyrobić na omączonym blacie, rozpłaszczyć na grubość 3-4 cm i wyciąć szklanką skonsy.
Żółtko rozmieszać z odrobiną wody, skonsy ułożone na blasze z papierem do pieczenia posmarować żółtkiem i posypać nasionami.
Piec 15-20 minut na środkowej półce piekarnika.

 - Weekendowa Piekarnia 80 - Gospodyni Mafilka "Zaczynam kucharzenie" 
Przepis: Dan Lepard

3 komentarze:

  1. Niby jestem po śniadaniu... ale takiego skonsa bym jeszcze zjadła ;) Dziękuję za udział w moim odcinku Weekendowej Piekarni :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ja dziękuję :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają baaardzo apetycznie...pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...