Scones z cheddarem i siemieniem
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli, niekoniecznie
- 2 łyżeczki proszku musztardowego
- 25 g bardzo miękkiego masła
- pęczek natki pietruszki
- 170 g sera cheddar, grubo startego
- 1 duże jajko
- 100 ml zimnego mleka
- 50 ml zimnej śmietany kremowej
- 25 g ziaren siemienia lnianego lub słonecznika
Nagrzać piekarnik do 220 stopni C (200 stopni termoobieg).
Mąkę z proszkiem, musztardą i solą przesiać do miski, wetrzeć masło, dodać posiekaną natkę pietruszki i starty ser.
W osobnym naczyniu lekko ubić białko jaja, mleko i śmietanę, wlać do mąki i wszystkie składniki połączyć.
Lekko wyrobić na omączonym blacie, rozpłaszczyć na grubość 3-4 cm i wyciąć szklanką skonsy.
Żółtko rozmieszać z odrobiną wody, skonsy ułożone na blasze z papierem do pieczenia posmarować żółtkiem i posypać nasionami.
Piec 15-20 minut na środkowej półce piekarnika.
- Weekendowa Piekarnia 80 - Gospodyni Mafilka "Zaczynam kucharzenie"
Przepis: Dan Lepard
Niby jestem po śniadaniu... ale takiego skonsa bym jeszcze zjadła ;) Dziękuję za udział w moim odcinku Weekendowej Piekarni :)
OdpowiedzUsuńTo ja dziękuję :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Wyglądają baaardzo apetycznie...pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń