piątek, 9 lipca 2010

Tarta z creme patissiere z truskawkami


Tarta z truskawkami. Pyszna! Najlepsza!

Ciasto:
  • 340 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 150 g niesolonego masła
  • 90 g cukru pudru
  • 2 jajka, roztrzepane

Mąkę przesiać na blat, zrobić dołek, dodać masło.
Palcami rozetrzeć masło z mąką. Dodać cukier, wymieszać. Następnie dodać jajka i szybko zagnieść ciasto.
Zrobić z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Po tym czasie, ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty i schować do lodówki na 10 minut.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C (u mnie 160 st C termoobieg) ciasto przykryć papierem do pieczenia,
obciążyć ceramicznymi kulkami i piec przez 15 minut. Następnie zdjąć kulki i dopiekać 5-10 minut, do złotego koloru.
Wystudzić.

Krem:
  • 6 żółtek
  • 115 g drobnego cukru
  • 30 g mąki kukurydzianej
  • 10 g mąki pszennej
  • 560 ml mleka
  • laska wanilii
  • 15 g masła


W misce, zmiksować żółtka z połową cukru. Dodać przesiane mąki. Dobrze wymieszać.
W rondelku zagotować mleko z pozostałym cukrem i wanilią (użyłam ekstraktu z wanilii).
Powoli dolewać gorące mleko do żółtek, ciągle mieszając.
Całość przelać do czystego rondelka, doprowadzić do wrzenia i gotować  na małym ogniu przez 2 minuty, stale mieszając. Następnie wmieszać masło i odstawić do ostygnięcia. Przełożyć do czystej miski, nakryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce.


Na ostudzonym spodzie tarty  rozsmarować creme patissiere, na kremie ułożyć przekrojone na pół truskawki. Schłodzić.


Pomysł na tartę z kremem patissiere jest z bloga "Strawberries from Poland", przepis na ciasto i krem z książki "The food of France". 
I krem, i ciasto zrobiłam z połowy podanych składników, starczyło mi na formę o średnicy 22cm. Krem najlepiej przygotować trochę wcześniej, aby zdążył się schłodzić.

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...