wtorek, 28 września 2010

Chleb z czarnuszką


Czarnuszka

Zaczyn:
30 g zakwasu (żytniego lub pszennego)
70 g maki pszennej, o dużej zawartości białka
ok. 40 g wody


Ciasto właściwe:
130 g zaczynu
440 g mąki pszennej
300 g wody
10 g soli
15 g cukru
1 łyżka oliwy
1/4 szklanki pokrojonych na ćwiartki oliwek (opcjonalnie)
garść czarnuszki (opcjonalnie)

Wszystkie składniki zaczynu wymieszać dokładnie łyżką.
Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na ok. 12 godzin.

W dniu wypieku mąkę na ciasto właściwe wymieszać z wodą i odstawić na 20 minut.

Dodać zaczyn i wyrabiać ciasto około 10-15 minut, dodając stopniowo cukier, sól i oliwę.
Kiedy będzie lśniące i gładkie, uformować kulę i włożyć ją do nasmarowanej oliwą miski.
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny, w tym czasie mniej więcej co godzinę złożyć ciasto. (u mnie trwało to prawie 4 godziny)


Kiedy ciasto przyrośnie mniej więcej dwukrotnie, jeszcze raz je zagnieść, dodając oliwki i czarnuszkę;
Uformować okrągły bochenek i ułożyć w wysmarowanej olejem lub wyłożonej pergaminem tortownicy lub w formie keksowej. Formę szczelnie owinąć folią spożywczą i odstawić, aż co najmniej trzykrotnie powiększy swoją objętość (musi podchodzić do krawędzi formy).

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Wierzch wyrośniętego ciasta posmarować oliwą i posypać dodatkowo czarnuszką. Piec około 40 minut.


Pan de Horiadaki z oliwkami i czarnuszką - Weekendowa Piekarnia 86 -Gospodyni Zaytoon "Cynamon i oliwka"

2 komentarze:

  1. Śmieszna prawda? ale nie da rady, nie oddam, nie moja :)
    Pozdrawiam! Miłego dnia!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...