niedziela, 17 października 2010

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem



Zaczyn:
 
3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego razowego
45 g letniej wody
75 g białej pszennej mąki chlebowej

 
Wymieszać składniki zaczynu dokładnie, zakryć folia i zostawić na 12 godzin.



Ciasto właściwe:
 
500 g białej pszennej maki chlebowej

100 g mąki żytniej sitkowej
100 g mąki pszennej razowej
455 g letniej wody
13 g soli
120 g ziaren słonecznika, uprażonych

 
Do dużej miski wsypać mąki , dodać wodę, wymieszać, przykryć i zostawić na 30 minut. 
Następnie dodać sol i zaczyn. Wyrabiać 5 minut po czym dodać wystudzone ziarna słonecznika i znów zagniatać 3 minuty. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Zostawić do wyrośnięcia na 2 1/2 godziny i składać co 50 minut.


Wyrośnięte ciasto odgazować, podzielić na dwie części, z każdej ukształtować luźną kule i zostawić na 15 minut. Z każdej porcji uformować bochenek i złączeniem w gore umieścić w koszu (u mnie jeden w koszu, jeden w foremce). Zostawić do wyrośnięcia na 1 1/2 godziny. Rozgrzać piec wraz z kamieniem do 250C. Piec z para przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę pieca do 220C i piec jeszcze 35 minut.

Weekendowa Piekarnia po godzinach - lekcja nr 14 - Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem
(na podstawie przepisu Mirabbelki)

4 komentarze:

  1. U Ciebie jak zwykle takie piekne, cieple zdjecia :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję bardzo za miłe słowa, tym bardziej, że piękne zdjęcia (i nie tylko) to ja chodzę oglądać na stronę "Bea w Kuchni" :)
    Dziękuję! Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię patrzeć na twoje chleby , bułki bardzo lubię

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję bardzo za tak miłe słowa :)
    Miło mi! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...