poniedziałek, 4 października 2010

Chleb pszenny ze słonecznikiem


składniki na zaczyn:
  • 50 g zakwasu pszennego lub żytniego
  • 150 g mąki pszennej typ 550
  • 100 g letniej wody

składniki na ciasto chlebowe:
  • 300 g zaczynu
  • 700 g mąki pszennej typ 550
  • 100 g mąki żytniej typ 720
  • 100 g mąki pszennej razowej typ 2000
  • 430 g letniej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 100 g ziaren słonecznika

Zaczyn: Zakwas wymieszać z mąką i letnią wodą, wyrabiać aż do uzyskania miękkiego ciasta.
Pozostawić do przefermentowania w lekko przykrytym naczyniu na około 12 godzin, aż podwoi objętość, a potem opadnie.

Ciasto: Wymieszać mąkę z letnią wodą. Przykryć, odstawić na 30 minut. Dodać zaczyn, sól, wyrabiać około 10 minut, aż do uzyskania elastycznego ciasta. Można dodać trochę wody, jeśli ciasto wyda nam się zbyt zbite - powinno być dość ścisłe, gładkie i elastyczne. Wyjąć ciasto z miski i dodać uprażone ziarna słonecznika.

Przełożyć do miski wysmarowanej olejem, szczelnie przykryć. Pozostawić na 3-4 godziny, do podwojenia objętości. Po upływie 1,5 godziny przerwać proces wyrastania, wyjmując ciasto i rozciągając je na blacie. Następnie uformować kulę, zwijając brzegi dookoła i ponownie odłożyć do miski.

Wyłożyć ciasto na oprószony mąką blat, podzielić na 2 części, uformować bochenki, ułożyć w formach lub koszykach do wyrastania. Posypać mąką, przykryć szczelnie ściereczką i dodatkowo folią.

Odstawić do ponownego wyrośnięcia na 3-4 godziny. Ciasto powinno być na tyle elastyczne, aby zrobione palcem zagłębienie powoli się wypełniało.

Piec w nagrzanym do temperatury 230 st C i naparowanym piekarniku. Przed włożeniem do piekarnika naciąć chleb za pomocą żyletki bądź noża. (nie nacinałam)
Piec 35-45 minut, aż będzie równomiernie brązowy, a ostukany od spodu wyda głuchy dźwięk.
Wystudzić na kratce.

Przepis z książki - "Domowa Piekarnia" Małgorzata Zielińska
2 bochenki



2 komentarze:

  1. piękny:) a widzę że o "nacięcie" sam zadbał:) aż zajrzałam na str.86 aby spojrzeć na oryginał...i powiem tylko, że Twój wypiek bardziej zachęca mnie do wypróbowania przepisu

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzięki za komplement! ale wiesz, to tylko zdjęcie, przepis najważniejszy :) Masz też książkę, podoba Ci się? ja jestem bardzo zadowolona z zakupu. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...