Farmhouse loaf
- 15 g świeżych drożdży (7g suszonych drożdży)
- 750 g mąki chlebowej o dużej zawartości białka
- 15 g soli
- 525 ml wody (525g)
Do dużej miski przesiać mąkę, wkruszyć świeże drożdże i dokładnie rozetrzeć je z mąką.
Dodać sól i wymieszać z mąką. Następnie dolać wodę. Wymieszać.
Przełożyć ciasto na blat wyrabiać przez około 6-7 minut metodą Bertineta. Ciasto jest luźne, ale nie należy dodawać więcej mąki.
Gdy ciasto stanie się gładkie, uformować kulę i przełożyć do natłuszczonej miski. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości, na około 40-45 minut.
u mnie trwało to godzinę i jeden raz złożyłam ciasto w połowie wyrastania.
Następnie, na lekko obsypanym mąką blacie rozciągnąć delikatnie ciasto na kształt prostokąta, zawinąć jeden bok do środka i drugi bok założyć na pierwszy.
Podzielić ciasto na dwie części. Przełożyć do naoliwionych foremek. Przykryć i pozostawić do podwojenia objętości.
Kiedy ciasto jest gotowe, naciąć i lekko oprószyć mąką.
Piec w 220 st C 25-30 minut.
Kolejny " Farmhouse loaf ". Mąż znalazł stronę " The British Larder " a ja znalazłam tam przepis na ten chleb. Tutaj można znaleźć bardziej szczegółowe instrukcje, ze zdjęciami - Farmhouse White Loaf
ja przez ciebie zachorowałam na formę do Farmhouse loaf, a jaki on jest dostojny
OdpowiedzUsuńprawda, że fajna? i tym razem nawet napis dość wyraźnie się odbił:)
OdpowiedzUsuńforemkę dostałam od znajomego piekarza, a on z kolei dostał (lub kupił, nie wiem dokładnie) z zamykanej piekarni. Była czarna, przypalona, wiele bochenków musiała wypiec, zmyliśmy z niej ten interesujący, rustykalny wygląd, ale to nic ma teraz drugie życie :)
Przepiekne bochenki ! Masz świetna reke do wypieków !
OdpowiedzUsuńA.grey, ja trochę jej zazdroszczę , formy :P
OdpowiedzUsuńma drugie życie i to piękne życie
buźka
Etrala dziękuję!!
OdpowiedzUsuńMargot! coś wymyślę na tą zazdrość :)