Miękkie maślane bułeczki
- 750 g mąki pszennej, chlebowej
- 345 g wody
- 1 jajko (ok. 75 g)
- 60 g masła (temp. pokojowa)
- 45 g cukru
- 38 g mleka w proszku
- 15 g soli
- 38 g świeżych drożdży
Mieszamy wszystkie składniki i dobrze wyrabiamy - aż uzyskamy średnio rozwinięty gluten. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Zostawiamy w misce pod przykryciem na 1 godzinę.
Dzielimy ciasto na 12 lub 15 równych kawałków, formujemy okrągłe bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - zostawiając niewielkie odstępy między sobą. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia - aż podwoją objętość - ok. 45 minut.
Przed pieczeniem smarujemy po wierzchu rozpuszczonym masłem. Jeśli chcemy uzyskać bardziej chrupiąca skórkę to możemy posmarować mlekiem zamiast masła.
Pieczemy w 200 C przez 15-18 minut - aż się zrumienią. Po wyjęciu z piekarnika ponownie smarujemy wierzch roztopionym masłem.
Miękkie maślane bułeczki - Weekendowa Piekarnia 89 - Gospodyni Ania "Moja Mała Kuchnia"
Sliczne wyszly, zreszta jak wszystkie na twoim blogu:))
OdpowiedzUsuńDziękuję za miłe słowa! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńUrocze. Pamiętam złączone maślane bułeczki z dzieciństwa i je uwielbiam.
OdpowiedzUsuńWarto upiec :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!