piątek, 15 października 2010

Maślane bułeczki



Miękkie maślane bułeczki

  • 750 g mąki pszennej, chlebowej
  • 345 g wody
  • 1 jajko (ok. 75 g)
  • 60 g masła (temp. pokojowa)
  • 45 g cukru
  • 38 g mleka w proszku
  • 15 g soli
  • 38 g świeżych drożdży

Mieszamy wszystkie składniki i dobrze wyrabiamy - aż uzyskamy średnio rozwinięty gluten. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Zostawiamy w misce pod przykryciem na 1 godzinę.
Dzielimy ciasto na 12 lub 15 równych kawałków, formujemy okrągłe bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - zostawiając niewielkie odstępy między sobą. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia - aż podwoją objętość - ok. 45 minut.
Przed pieczeniem smarujemy po wierzchu rozpuszczonym masłem. Jeśli chcemy uzyskać bardziej chrupiąca skórkę to możemy posmarować mlekiem zamiast masła.
Pieczemy w 200 C przez 15-18 minut - aż się zrumienią. Po wyjęciu z piekarnika ponownie smarujemy wierzch roztopionym masłem.

Miękkie maślane bułeczki - Weekendowa Piekarnia 89 - Gospodyni Ania "Moja Mała Kuchnia"

4 komentarze:

  1. Sliczne wyszly, zreszta jak wszystkie na twoim blogu:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za miłe słowa! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Urocze. Pamiętam złączone maślane bułeczki z dzieciństwa i je uwielbiam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...