sobota, 13 listopada 2010

Bułki żytnie na zakwasie


Zaczyn:

  • 330 g maki żytniej typu 1370
  • 264 g wody
  • 33 g zakwasu

Wszystko dobrze wymieszać i zostawić na 16 godzin w temperaturze pokojowej.

Ciasto

  • cały zaczyn
  • 344 maki żytniej 1370
  • 204 g wody
  • 14 g soli
  • 10 g świeżych drożdży
  • 7,5 g żytniego słodu
  • 1 łyżka płynnego słodu

Wszystkie składniki włożyć do miski miksera i wyrabiać 7 min. Zostawić na 30 minut.
Odmierzyć z ciasta po ok. 100 g i uformować okrągłe bułeczki (uwaga: ciasto jest lepiące).
Bułki przełożyć na blachę wyłożoną papierem lub wysmarowanej oliwa i zostawić na 75 min w temperaturze pokojowej. Oprószyć mąka przed pieczeniem.

Piec z para w 240 st. ok. 20 min. Po 10 minutach wypuścić parę. Wystudzić całkowicie przed pokrojeniem.


Bułki 100% żytnie- Lekcja nr 16 - Piekarnia po godzinach

1 komentarz:

  1. one takie są , nie wyrośnięte , raczej płaskawe , to taki typ :P

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...