sobota, 13 listopada 2010

Chleb polski

 
  • 200 g zaczynu zakwasowego żytniego (130% hydracji)
  • 550 g mąki pszennej, chlebowej
  • 50 g mąki pszennej, razowej
  • 1 łyżka soli
  • 300 g letniej wody
  • 2 łyżeczki kminku opcjonalnie
  • 1/4 - 1/2 łyżeczki drożdży instant
Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, a potem zagnieść sprężyste gładkie ciasto.
Zostawić w szczelnie zakrytej misce na 2 -2,5 godziny i złożyć je w tym czasie 2 - 3 razy.
Następnie zwinąć owalny bochenek. Umieścić go w koszu lub w foremce i zostawić do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny, krótko, gdy dodane zostały drożdże, dłużej jeśli chleb jest na samym zakwasie. 
Należy monitorować ostatnią fermentację i nie dopuścić do nawet najmniejszego przerośnięcia chleba.
Szybko naciąć. Piec z parą w piecu nagrzanym do 260 stopni C przez 10 minut, potem obniżyć temperaturę do 230 stopni C i piec jeszcze 20-25 minut.
W połowie pieczenia bochenek obrócić, aby obie strony jednakowo się brązowiły.


 Chleb Polski - Weekendowa Piekarnia 93- Gospodyni Eve "Lubię to...gotowanie". Przepis Tatter.

3 komentarze:

  1. Piękny bochenek Ci się upiekł! Można by rzec, że wzorcowy.
    Dziękuję za wspólne pieczenie!
    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję! Chlebek wyszedł naprawdę pyszny :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...