Chleb z dynią
Składniki:
- 1kg białej mąki pszennej (zwykłej lub chlebowej)
- 286 g aktywnego zaczynu zakwasowego (białego 100% hydracji)
- 314 g wody
- 378 g pieczonej dyni
- 20 g soli
- 59 g uprażonych pestek dyni
Przygotowanie: Zaczyn połączyć z wodą, dodać mąkę i pokrojoną w kostkę pieczoną dynie*. Wymieszać dokładnie i zostawić na 20 minut do autolizy. Dodać sól i zagnieść ciasto (przez około 6 minut).
Następnie rozłożyć ciasto w prostokąt i posypać wierzch 1/3 uprażonych pestek dyni, złożyć jak list i powtórzyć jeszcze dwa razy.
Gotowe ciasto umieścić w lekko naoliwionej misce i zostawić do wyrośnięcia na 2 1 /2 godziny, składając ciasto w tym czasie 2 razy.
Ciasto podzielić, ukształtować luźne kule i zostawić na 10 minut.
Z kul uformować bochenki. Zostawić do ostatniej fermentacji na 1 1/2 - 2 godziny.
Rozgrzać piec do 240 st C. Piec z parą przez 2 minuty (spryskując piec co 30 sekund), po ostatnim pryskaniu zmniejszyć temperaturę do 230 st C i piec 20 minut (bagietki), 30 minut (bochenek).
* aby przygotować pieczoną dynie, wystarczy: pokroić dynie na kawałki (bez gniazd nasiennych), skropić oliwą z oliwek i oprószyć odrobiną soli. Piec w 200 st C przez 45min, aż dynia będzie miękka.
Chleb z pieczoną dynią i prażonymi pestkami - Weekendowa Piekarnia 91 - Gospodyni Gosia "Moje ekspresje kulinarne"
* aby przygotować pieczoną dynie, wystarczy: pokroić dynie na kawałki (bez gniazd nasiennych), skropić oliwą z oliwek i oprószyć odrobiną soli. Piec w 200 st C przez 45min, aż dynia będzie miękka.
Chleb z pieczoną dynią i prażonymi pestkami - Weekendowa Piekarnia 91 - Gospodyni Gosia "Moje ekspresje kulinarne"
O rany! Najpiekniejszy chelb z dynia jaki widzialam!
OdpowiedzUsuńZazdroszcze tego koloru...piekny
oj! dziękuję za komplement. a ja myślałam, że aż za-żółty wyszedł :)
OdpowiedzUsuńFaktycznie kolor ma niesamowity! A jaki jest w smaku, czuc bardzo te dynie?
OdpowiedzUsuńSkorzystalam z jednego przepisu od Ciebie, upieklam "apple and oat loaf" - pycha!
Pozdrawiam serdecznie.
Konsti widziałam! Piękny!
OdpowiedzUsuńchleb z dynią bardzo nam smakował, nie wiem jak określić smak, może - lekko słodkawy, ale to chyba zależy od gatunku dyni.
Dziękuję za pozytywny wpis u Ciebie :)
Piękny ten chlebek jest! Ma fantastyczny kolor,wow!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Dziękuję bardzo! Pozdrawiam również :)
OdpowiedzUsuń