środa, 3 listopada 2010

Chleb z pieczoną dynią


Chleb z dynią

Składniki:

  • 1kg białej mąki pszennej (zwykłej lub chlebowej)
  • 286 g aktywnego zaczynu zakwasowego (białego 100% hydracji)
  • 314 g wody
  • 378 g pieczonej dyni
  • 20 g soli
  • 59 g uprażonych pestek dyni

Przygotowanie: Zaczyn połączyć z wodą, dodać mąkę i pokrojoną w kostkę pieczoną dynie*. Wymieszać dokładnie i zostawić na 20 minut do autolizy. Dodać sól i zagnieść ciasto (przez około 6 minut). 

Następnie rozłożyć ciasto w prostokąt i posypać wierzch 1/3 uprażonych pestek dyni, złożyć jak list i powtórzyć jeszcze dwa razy. 
Gotowe ciasto umieścić w lekko naoliwionej misce i zostawić do wyrośnięcia na 2 1 /2 godziny, składając ciasto w tym czasie 2 razy. 
Ciasto podzielić, ukształtować luźne kule i zostawić na 10 minut. 
Z kul uformować bochenki. Zostawić do ostatniej fermentacji na 1 1/2 - 2 godziny. 
Rozgrzać piec do 240 st C. Piec z parą przez 2 minuty (spryskując piec co 30 sekund), po ostatnim pryskaniu zmniejszyć temperaturę do 230 st C i piec 20 minut (bagietki), 30 minut (bochenek).

* aby przygotować pieczoną dynie, wystarczy: pokroić dynie na kawałki (bez gniazd nasiennych), skropić oliwą z oliwek i oprószyć odrobiną soli. Piec w 200 st C przez 45min, aż dynia będzie miękka.


Chleb z pieczoną dynią i prażonymi pestkami - Weekendowa Piekarnia 91 - Gospodyni Gosia "Moje ekspresje kulinarne"

6 komentarzy:

  1. O rany! Najpiekniejszy chelb z dynia jaki widzialam!
    Zazdroszcze tego koloru...piekny

    OdpowiedzUsuń
  2. oj! dziękuję za komplement. a ja myślałam, że aż za-żółty wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie kolor ma niesamowity! A jaki jest w smaku, czuc bardzo te dynie?
    Skorzystalam z jednego przepisu od Ciebie, upieklam "apple and oat loaf" - pycha!
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Konsti widziałam! Piękny!
    chleb z dynią bardzo nam smakował, nie wiem jak określić smak, może - lekko słodkawy, ale to chyba zależy od gatunku dyni.
    Dziękuję za pozytywny wpis u Ciebie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny ten chlebek jest! Ma fantastyczny kolor,wow!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję bardzo! Pozdrawiam również :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...