środa, 17 listopada 2010

Kuchnia walijska: Miodowo korzenne babeczki


Ciasto z miodem i cynamonem
Teisenni mêl a sbeis 


  • 250 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 125 g miękkiego masła
  • 125 g brązowego cukru
  • 1 duże jajko (białko i żółtko oddzielnie)
  • 125 g miodu
  • około 60 ml mleka
  • cukier puder do posypania


Piekarnik rozgrzać do 200 st C.

Formę do muffinek wysmarować masłem lub wyłożyć papilotkami.

W dużej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, dodać żółtko, a następnie stopniowo dodawać miód.


Do osobnej miski przesiać mąkę wraz z sodą i cynamonem.

Suche składniki dodać do mokrych, wlać mleko i wymieszać łyżką.
Na koniec dodać ubitą pianę z białka.
Rozłożyć ciasto do papilotek, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15-20 minut.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Studzić na kratce.


Honey and spice cakes - przepis z książki "Welsh Traditional Recipes" Annette Yates

4 komentarze:

  1. już mi się marzą takie korzenne wypieki, jesień.

    OdpowiedzUsuń
  2. :) to polecam ten przepis, łatwe w wykonaniu i bardzo, bardzo dobre!

    OdpowiedzUsuń
  3. Nadchodzi piernikowy czas, już babeczki mają jesienno-zimowe smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piernikowy sezon w pełni, przynajmniej w naszym domu :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...