czwartek, 15 lipca 2010

Bułeczki mleczne


Petits pains au lait - przepis z książki "Bread" Christine Ingram & Jennie Shapter


  • 450g mąki chlebowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • 50g miękkiego masła
  • 15 świeżych drożdży
  • 280 ml letniego mleka

Do dużej miski przesiać mąkę z solą, dodać cukier i masło.
Rozpuścić drożdże w 4 łyżkach mleka, następnie dodać pozostałe mleko i całość wlać do mąki. Wymieszać.
Przenieść ciasto na lekko obsypany mąką blat i zagniatać przez 8-10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
Przełożyć do lekko naoliwionej miski, przykryć i zastawić do podwojenia objętości, na około godzinę.
Następnie przebić ciasto, podzielić na 12 równych części. Uformować bułki, ułożyć na blasze i każdą naciąć na krzyż.
Przykryć i odstawić do wyrośnięcia, w ciepłe miejsce, na około 20 minut.
Przed pieczeniem posmarować bułki mlekiem.
Piec w 200 st C przez 20-25 minut.

środa, 14 lipca 2010

Bułki zwykle


Proste bułki na drożdżach

  • 400 g mąki pszennej, chlebowej 
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka drobnego cukru
  • 15 g świeżych drożdży
  • 120 ml letniego mleka
  • 175 ml letniej wody

Przesiać mąkę i sól do dużej miski. Wmieszać cukier i zrobić w środku dołek.
Drożdże rozpuścić w mleku i wlać do dołka w mące. Posypać trochę mąką i pozostawić, na około 15-20 minut, aż drożdże "ruszą".
Następnie dodać wodę, wymieszać. Przenieść ciasto na lekko obsypany mąką blat i zagniatać ciasto przez 8-10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
Przełożyć ciasto do naoliwionej miski, przykryć i odstawić do podwojenia objętości, na około 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto przebić, ponownie przykryć i pozostawić na 5 minut.
Następnie podzielić na 10 kawałków, uformować owalne bułki, ułożyć na blasze do pieczenia i lekko oprószyć mąką.
Przykryć i pozostawić w temperaturze pokojowej. Po około 30 minutach, każdą bułkę nacisnąć naoliwioną dłonią, wzdłuż przez środek.
Ponownie przykryć i pozostawić na 15 minut odpoczynku.
Piec z parą, w 230 st C przez 15 minut.

 French dimpled rolls- przepis z książki "Bread" Christine Ingram & Jennie Shapter


z mąki pszennej razowej
z mąki pszennej białej, chlebowej

piątek, 9 lipca 2010

Tarta z creme patissiere z truskawkami


Tarta z truskawkami. Pyszna! Najlepsza!

Ciasto:
  • 340 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 150 g niesolonego masła
  • 90 g cukru pudru
  • 2 jajka, roztrzepane

Mąkę przesiać na blat, zrobić dołek, dodać masło.
Palcami rozetrzeć masło z mąką. Dodać cukier, wymieszać. Następnie dodać jajka i szybko zagnieść ciasto.
Zrobić z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Po tym czasie, ciasto rozwałkować, wyłożyć nim formę do tarty i schować do lodówki na 10 minut.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C (u mnie 160 st C termoobieg) ciasto przykryć papierem do pieczenia,
obciążyć ceramicznymi kulkami i piec przez 15 minut. Następnie zdjąć kulki i dopiekać 5-10 minut, do złotego koloru.
Wystudzić.

Krem:
  • 6 żółtek
  • 115 g drobnego cukru
  • 30 g mąki kukurydzianej
  • 10 g mąki pszennej
  • 560 ml mleka
  • laska wanilii
  • 15 g masła


W misce, zmiksować żółtka z połową cukru. Dodać przesiane mąki. Dobrze wymieszać.
W rondelku zagotować mleko z pozostałym cukrem i wanilią (użyłam ekstraktu z wanilii).
Powoli dolewać gorące mleko do żółtek, ciągle mieszając.
Całość przelać do czystego rondelka, doprowadzić do wrzenia i gotować  na małym ogniu przez 2 minuty, stale mieszając. Następnie wmieszać masło i odstawić do ostygnięcia. Przełożyć do czystej miski, nakryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce.


Na ostudzonym spodzie tarty  rozsmarować creme patissiere, na kremie ułożyć przekrojone na pół truskawki. Schłodzić.


Pomysł na tartę z kremem patissiere jest z bloga "Strawberries from Poland", przepis na ciasto i krem z książki "The food of France". 
I krem, i ciasto zrobiłam z połowy podanych składników, starczyło mi na formę o średnicy 22cm. Krem najlepiej przygotować trochę wcześniej, aby zdążył się schłodzić.

Cytrynowe bułeczki drożdżowe


 Delikatnie cytrynowe bułeczki drożdżowe
  • 300 g mąki pszennej (użyłam więcej)
  • 6 g drożdży świeżych lub 1 łyżeczka drożdży instant
  • 100 ml mleka
  • 60 g cukru
  • 60 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • skórka starta z 1 cytryny
Do posmarowania i posypania: 1 jajko, płatki migdałów

Mąkę przesiać, zrobić w niej wgłębienie. Wkruszyć drożdże i rozpuścić je w części mleka wymieszanego z 1 łyżeczką cukru. Pozostawić na 5 minut.
Po wyrośnięciu zaczynu dodać resztę składników, mleko wlewać stopniowo. Wyrabiać ok. 10 min, aby uzyskać miękkie, elastyczne ciasto.
Pozostawić do podwojenia objętości na 2-2,5 h.

Wyrośnięte ciasto położyć na blacie, delikatnie nacisnąć, by odgazować i podzielić na 9 części.
Z każdej uformować bułeczkę i ułożyć je obok siebie w wysmarowanej masłem blaszce o średnicy 20 cm.
Przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrastania (około 1,5 godziny).
Bułeczki posmarować jajkiem wymieszanym z łyżeczką wody, posypać płatkami migdałów (można kruszonką).

Piekarnik nagrzać do 200 st C (u mnie 180 st C) , wstawić wyrośnięte bułeczki i piec ok. 30 minut.
Studzić na kuchennej kratce.

  
- Weekendowa Piekarnia 81  - Gospodyni Majana "Majanowe pieczenie"

Przepis z książki "Drożdżowe Wypieki" M. Zielińska

piątek, 2 lipca 2010

Bułeczki kornwalijskie


 Przepis z książki "Wielka księga chleba" Linda Collister, Anthony Blake

  • 15 g świeżych drożdży lub 7g suchych
  • 430 ml letniego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 680 g mąki pszennej, chlebowej
  • 110 g masła, pokrojonego w kostkę
  • 15 g soli morskiej
  • cukier puder, do oprószenia bułeczek

Z drożdży zrobić rozczyn, odstawić. (ja używałam suchych drożdży i wsypałam je do mąki, bez robienia rozczynu)

W misce, wymieszać mąkę z solą, następnie dodać masło . Rozetrzeć palcami mąkę z masłem, aż uzyska konsystencję drobnych zacierek.
Wlać gotowy rozczyn i zarobić miękkie ciasto. Jeśli jest za suche, dodać odrobinę mleka, jeśli nie odchodzi od rąk, trzeba dodać mąki.
Wyjąć ciasto na posypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
Przełożyć do naoliwionej miski, przykryć folią kuchenną i odstawić do wyrośnięcia w chłodnym miejscu na 1-1,5 godziny, aż podwoi objętość.

Wyrośnięte ciasto przebić, przełożyć na stolnicę i krótko zagnieść, nie dłużej niż 10 sekund.
Podzielić na 22 równe części. Uformować bułeczki, lekko spłaszczyć i ułożyć na blasze tak, aby prawie się dotykały.
Przykryć wilgotną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut.

Nagrzać piekarnik do 220 st C.
Piec 15-20 minut, aż się zrumienią na złoto. Po upieczeniu natychmiast posypać bułki cukrem pudrem.
Przykryć ściereczką, aby skórka pozostała miękka.

Autorka radzi, aby najlepiej zjeść je tego samego dnia, lekko ciepłe, posmarowane śmietanką, dżemem malinowym albo syropem. Można  też zamrozić.

czwartek, 1 lipca 2010

Scones z cheddarem


Scones z cheddarem i siemieniem
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli, niekoniecznie
  • 2 łyżeczki proszku musztardowego
  • 25 g bardzo miękkiego masła
  • pęczek natki pietruszki
  • 170 g sera cheddar, grubo startego
  • 1 duże jajko
  • 100 ml zimnego mleka
  • 50 ml zimnej śmietany kremowej
  • 25 g ziaren siemienia lnianego lub słonecznika

Nagrzać piekarnik do 220 stopni C (200 stopni termoobieg).
Mąkę z proszkiem, musztardą i solą przesiać do miski, wetrzeć masło, dodać posiekaną natkę pietruszki i starty ser.
W osobnym naczyniu lekko ubić białko jaja, mleko i śmietanę, wlać do mąki i wszystkie składniki połączyć.
Lekko wyrobić na omączonym blacie, rozpłaszczyć na grubość 3-4 cm i wyciąć szklanką skonsy.
Żółtko rozmieszać z odrobiną wody, skonsy ułożone na blasze z papierem do pieczenia posmarować żółtkiem i posypać nasionami.
Piec 15-20 minut na środkowej półce piekarnika.

 - Weekendowa Piekarnia 80 - Gospodyni Mafilka "Zaczynam kucharzenie" 
Przepis: Dan Lepard
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...