Przepis z książki "Domowa Piekarnia" - Małgorzata Zielińska
zaczyn:
30 g zakwasu pszennego lub żytniego
120 g mąki pszennej typ 550
około 70 g wody
Wieczorem rozpuścić zakwas w wodzie. Zagnieść z mąką miękkie ciasto. Odstawić lekko przykryte w temperaturze pokojowej do przefermentowania na 12-14 godzin. Zaczyn powinien przyrosnąć dwukrotnie, a potem opaść.
Ciasto:
220 g zaczynu
250 g mąki pszennej typ 550, o dużej zawartości białka
70 g mąki pszennej razowej typ 2000
180 g wody
1 łyżeczka soli
Przefermentowany zaczyn połączyć z resztą składników, dodając stopniowo i z wyczuciem wody. Dobrze wyrobić ciasto, przykryć i odstawić na około 2,5 godziny w temperaturze pokojowej. W tym czasie 2 lub 3 razy ciasto należy złożyć, czyli wyjąć ciasto na blat, rozciągnąć, założyć boki ciasta na siebie i włożyć z powrotem do miski.
Formowanie bagietek:
Podzielić ciasto na 4 części, przykryć ściereczką i pozostawić w spokoju przez 30 minut. Następnie każdy kawałek ciasta kolejno rozciągać na blacie w formie prostokąta, złożyć na 3 wzdłuż krótszego boku, brzegi zlepić, zrolować lekko na podsypanym mąką blacie, ciągnąc jednocześnie na boki. Ciasto nie powinno mieć pęcherzyków powietrza ani pęknięć.
Bagietki układać na blasze posypanej mąką, można je poprzekładać złożonymi i wysypanymi mąką ściereczkami kuchennymi. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Nagrzać piekarnik do maksymalnej temperatury. Bagietki ukośnie naciąć. Piec w lekko naparowanym piekarniku w temperaturze 250 st C około 15-20 minut, aż będą lekko złote.
Piekne. Ja tez mam te ksiazke ale jak do tej pory upieklam tylko jeden chleb. Bagietki pieklam juz trzy razy (z trzech roznych przepisow) ale zadne z nich nie spelnily moich oczekiwan. Musze wyprobowac ten przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! ja także piekę bagietki z różnych przepisów i wiele jeszcze mam zaznaczonych do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńa książka, to jak dla mnie jest fantastyczna, bardzo lubię z niej korzystać.
Pozdrawiam serdecznie!