środa, 26 stycznia 2011
Chleb z płatkami owsianymi i syropem klonowym
Maple and oatmeal loaf - przepis z książki "Bread" Ch.Ingram & J.Shapter
Przepis był do zastosowania w maszynie do pieczenia chleba
315 ml wody
2 łyżki syropu klonowego
375 g pszennej białej mąki chlebowej
75 g pszennej razowej mąki chlebowej
40 g płatków owsianych
2 łyżki otrębów owsianych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
40 g masła
1 łyżeczka suchych drożdży
Do miski wsypać obie mąki, drożdże, płatki owsiane, otręby, sól i cukier.
W osobnej miseczce wymieszać syrop z wodą i rozpuszczonym masłem i wlać całość do mąki.
Wymieszać i zagnieść ciasto (zagniatałam mikserem z hakiem, ciasto było dość lepkie).
Następnie miskę z ciastem przykryć i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na lekko obsypany mąką blat, krótko zagnieść, uformować prostokąt, złożyć boki do środka i przełożyć do naoliwionej foremki.
Foremkę umieścić w dużym foliowym worku i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno urosnąć do krawędzi foremki.
Piec w temperaturze 200 st C około 35-40 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Perfekcyjny !
OdpowiedzUsuńPiękny grzybek ci rosnie, mi nigdy się taki nie robi, skórka super wypieczona !