piątek, 4 lutego 2011

Bagietki z cebulą


  • 350 g mąki pszennej chlebowej
  • 50 g pszennej razowej
  • 8 g drożdży świeżych
  • 2 łyżki oliwy
  • cebula zeszklona na oliwie
  • łyżeczka maku
  • 1 łyżka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 250 ml wody

Mąkę wymieszać z makiem i solą, a drożdże z cukrem z wodą. Mieszając mąki (najlepiej mikserem) powoli wlewać wodę, na końcu dodać cebulkę przysmażoną na oliwie wraz z oliwą. Zagnieść dosyć luźne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na 1 godzinę lub do czasu podwojenia objętości ciasta.

Podzielić na 3 części i uformować z nich bagietki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrastania na 45 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 230 st C.

Wyrośnięte bagietki ponacinać ukośnie ostrym nożem lub żyletką. Wstawić do piekarnika, jednocześnie wsypując na dno piekarnika 1/2 szklanki kostek lodu.

Piec 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 210 stopni Celsjusza i dopiekać kolejne 30 minut (lub mniej) - należy uważać, by bagietki się równo przypiekały.

Najlepiej sprawdzić stopień ich zrumienienia po ok. 30 minutach w piekarniku. Jeśli wierzch jest rumiany, a spód nie, można przykryć je folią aluminiową i dopiekać w ten sposób.
Po upieczeniu spryskujemy delikatnie wodą i zostawiamy do całkowitego wystudzenia na kratce.

Bagietki z makiem i cebulką - Weekendowa Piekarnia 104 - gospodyni  Agnieszka "Kuchenne popisy"

7 komentarzy:

  1. Powoooooooooli :))
    Bym jadła tą bagietkę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Tę bagietkę? :))))
    Zawsze mam dylemat :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Bagietki pyszne, Twoje wyglądają cudownie:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowne bagietki stworzyłaś, ale co tu się dziwić, u Ciebie zawsze wspaniałe pieczywo można znaleźć :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję :) czyli podsumowanie już jest? idę zobaczyć jak się innym piekącym udały :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...