środa, 2 lutego 2011

Bułki z siemieniem lnianym

  • 185 g mleka
  • 125 g wody
  • 3 łyżki miodu
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki oleju z orzechów laskowych/włoskich lub roztopionego masła
  • 325 g mąki pszennej
  • 175 g mąki pszennej razowej
  • 80 g siemienia lnianego
  • 13 g świeżych drożdży (1 1/3 łyżeczki instant)
  • 10 g soli


Siemię lniane zmielić w młynku . W miseczce wymieszać mleko, wodę, miód, jajko i tłuszcz.
Do dużej miski wsypać obie maki i zmielone siemię lniane, wkruszyć drożdże, wymieszać, dosypać sól.
Płynne składniki dodać do suchych. Dokładnie połączyć, wyłożyć na blat i zagniatać  przez 10 minut.
Kule ciasta umieścić w misce i w ciepłym miejscu zostawić do fermentacji na 45 minut.
Po tym czasie ponownie zagnieść ciasto przez 5 minut, następnie z powrotem włożyć do miski  na kolejne 45 minut.
Gotowe ciasto podzielić na 10 części, uformować okrągłe bułki, ułożyć na blasze i odstawić do wyrośnięcia, pod przykryciem na 1 godzinę. Przed pieczeniem bułki można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami siemienia i maku.
Piec w temperaturze 200C przez 20 minut.

Przepis z bloga "Tatter o Chlebie"

3 komentarze:

  1. Okrągłe i założę się że przepyszne :)))))
    Serdeczności!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zakładam się razem z Polką, że są przepyszne:) Bo, że piękne to widać!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...