wtorek, 1 lutego 2011

Chałka z sezamem


Challah - przepis z książki "The complete cook book"

670 - 705 g zwykłej mąki pszennej
310 ml ciepłej wody
1 łyżka suchych drożdży
4 łyżki cukru
2 duże jajka, roztrzepane
60 ml oleju rzepakowego
1 1/2 łyżeczki soli

dodatkowo: duże jajko roztrzepane z łyżeczką wody na glazurę, ziarna sezamu lub maku do posypania


Do miski miksera wsypać 470 g mąki, zrobić w środku dołek. Wlać wodę, wsypać drożdże z 1 łyżeczką cukru i wymieszać. Zostawić na około 10 minut.
Następnie dodać pozostały cukier, jajka, olej, sól i miksować przez około 2 minuty.
Dodać resztę mąki i zagniatać (już hakiem) na niskich obrotach miksera, przez około 5 minut, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne.
Przenieść ciasto do naoliwionej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia na 1 1/2 - 2 godziny. Po tym czasie przebić ciasto, przykryć i ponownie zostawić do podwojenia objętości na około godzinę.
Gotowe ciasto przełożyć na lekko obsypany mąką blat, podzielić na 3 równe części (ja upiekłam dwie mniejsze chałki i zaplotłam warkocz z 4 kawałków). Każdy kawałek zrolować na około 35 cm długość i zapleść warkocz.
Przełożyć na naoliwioną blachę, posmarować roztrzepanym jajkiem, przykryć lekko naoliwioną folią spożywczą i odstawić do podwojenia objętości, na około 40 minut.
Piekarnik nagrzać do 180 st C. Przed pieczeniem chałkę ponownie posmarować jajkiem i posypać ziarnami. Piec około 40-45 minut.

4 komentarze:

  1. uwielbiam te piękne delikatne obrazki. tak pasują dziś do chałki..

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo pożądam tej chałki teraz :)
    Jest przepiękna!

    OdpowiedzUsuń
  3. Asiejo - miło mi, że podobaja Ci się te zdjęcia :)
    Polko! cieszę się, że mnie odwiedziłaś, tym bardziej, że kilka dni temu pisałam post z myślą o wszystkich odwiedzających bloga i także do "Gospodyń" Weekendowej Piekarni po godzinach, z podziękowaniem.
    a chałka.. jedną zostawiłam z myślą o bread and butter pudding, lubisz?

    OdpowiedzUsuń
  4. Droga Piekarko ja Cię odwiedzam z okazji każdego nowego wpisu tylko ostatnio formy na komentarze nie miałam i cicho siedziałam.
    Ale już wszystko wraca na normalne tory i oto jestem :)
    I piekę :)
    Pudding UWIELBIAM więc mam nadzieję, że będziesz miała tutaj o nim wpis :) Poproszę jedną małą porcję dla mnie zarezerwować zgoda? :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...