niedziela, 27 marca 2011

Chleb z cebulą, mlekiem i liściem laurowym


Cebula:
  • 280 g cebuli, białej, pokrojonej w paski 1 cm
  • 280 g mleka
  • 3 liście laurowe

Pokrojona cebule zalać mlekiem, wrzucić liście laurowe, doprowadzić do wrzenia, odstawić do ostygnięcia na 30 minut.
Przelać przez sitko, oddzielając cebule i liście od mleka, mleko zostawić do dalszego użycia w cieście.

Ciasto:
  • 100 g mąki pszennej, pełnoziarnistej
  • 400 g mąki pszennej, chlebowej
  • 1 ½ łyżeczki soli morskiej
  • 1 ¼ łyżeczki świeżych drożdży
  • 250 g mleka (użytego wcześniej do ugotowania cebuli)
  • 150 g aktywnego zakwasu 80% hydracji 280 g ugotowanej cebuli
 
W dużej misce wymieszać mąkę i sól, w drugiej wymieszać drożdże w mleku pozostałym z gotowania cebuli, na koniec dodać cebulę. Wlać mokre składniki do mąki i mieszać do uzyskania gładkiego, lepkiego ciasta. Odstawić na 10 minut.
Wysmarować oliwa blat, wyłożyć ciasto, zagniatać 10 sekund, włożyć  do miski.
Powtórzyć j/w i znów odłożyć na 10 minut
Następnie raz jeszcze zagnieść, uformować kulę, umieścić w misce, przykryć, odstawić na 1 godzinę w temperaturze 21-25 stopni.
Miskę o średnicy 20 cm wyłożyć ściereczką i oprószyć mąką, ciasto złożyć w kulę, włożyć do miski łączeniem w górę, przykryć zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu  na 1 ½ godziny, lub do podwojenia objętości.

Rozgrzać piekarnik do temperatury 210 stopni C.
Piekarnik naparować, wsunąć chleb na środkową półkę i piec 20 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C i dopiekać 30 minut. Ma mieć brązowy kolor
Wystudzić na kratce

Wspólne pieczenie z Etralą z "Z pieczeniem za pan brat"
Może tym razem nie do końca wspólne; Ewa zgodnie z planem upiekła chleb wczoraj, ja zapomniałam niestety kupić najważniejszego składnika - cebuli. Dzisiaj już dobrze się przygotowałam i upiekłam. Prezentuje się bardzo dobrze i wierzę w słowa i Ewy, i mojego męża, że jest pyszny.
Onion and bay loaf - przepis pochodzi z książki "The handmade loaf" a wybrała i przetłumaczyła Ewa.
Dziękuję Ewo za wspólne pieczenie!

3 komentarze:

  1. Jak nie spróbujesz to się na Ciebie obrażę :D
    dziekuję :*

    OdpowiedzUsuń
  2. oj Ewo! nie rób mi tego!! już raz dzisiaj płakałam :) przez cebulę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. no dobra, wybaczam, bo mam dobry humor :))
    ale te nacięcia masz perfekcyjne !

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...