Chleb z prażonymi ziarnami dyni, mąką żytnią, mąką pszenną chlebową i mąką pszenną razową - najlepszy
- 330 g nasion dyni
- 175 g mąki pszennej chlebowej
- 250 g mąki pszennej razowej
- 250 g mąki żytniej razowej
- 15 g cukru
- 7 g drożdży instant
- 15 g soli
- 150 g dojrzałego zakwasu - hydracja 100%
- 100 g niesolonego masła, pokrojonego w 1 cm kostkę i pozostawionego do zmiękczenia
- 525 g wody
Wykonanie:
1. Na suchej patelni i średnim ogniu prażyć pestki dyni ciągle mieszając, do momentu aż zaczną podskakiwać. Przełożyć je na talerz i odstawić aby całkowicie wystygły.
2. Połączyć wszystkie składniki z wyjątkiem dyni w misce.. Wymieszać z grubsza ręką.
3. Wyłożyć ciastko na blat wysypany mąką i zagniatać rękoma około 10 minut, aż otrzymamy ciasto o średnio rozwiniętym glutenie. Pod koniec wyrabiania dodać pestki dyni. Zagnieść, aż równomiernie rozłożą się w cieście.
4. Umieścić chleb w natłuszczonym pojemniku np. misce. Przykryć i umieścić w lodówce na 2,5 godziny, po tym czasie powinno zwiększyć objętość dwukrotnie.
5. Lekko natłuścić dwie blaszki i wyłożyć papierem.
6. Wyłożyć ciasto na blat lekko oprószony mąką. Podzielić na dwie części, uformować bochenki i umieścić w blaszkach.
7. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę i 50 minut, do momentu aż chleby wyrosną do brzegu foremki i zrobić test palca.
8. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.
9. Przed samym pieczeniem naciąć bochenki, trzymając ostrze prostopadle do ciasta.
10. Piec przez pierwsze 8 minut z parą i przez następne 37 minut bez pary.
Przepis z bloga Margot - "Kuchnia Alicji"
Oooo, smakowity !!!
OdpowiedzUsuńmusze go zrobic !
wygląda rewelacyjnie ,a jak smakuje?
OdpowiedzUsuńEwo! koniecznie :)
OdpowiedzUsuńMargot! smakuje mi bardzo,
ja już go piekłam kilka razy w ubiegłym roku ale w wersji jaką podała na blogu Tatter, czyli min. bez wyrastania w lodówce, inna temp pieczenia,
i był długo moim ulubionym, cieszę się, że sobie o nim przypomniałam :)
i jak mogłam zapomnieć...
OdpowiedzUsuńMargot! Dziękuję za przepis :)
a to super, ja tez go bardzo lubię :)
OdpowiedzUsuńSwietny chlebek. Jak Ty to robisz, ze wszystkie Twoje chleby wygladaja tak doskonale? Od razu widac, ze masz reke do chlebow :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Margot! dzisiaj ponownie upiekłam ten chleb, właśnie studzą się i pachnie pięknie w całym domu :)
OdpowiedzUsuńMajko! Bardzo miło przeczytać takie słowa, Dziękuję! ale nie, nie wszystkie wyglądają doskonale, chociaż bardzo bym chciała i staram się jak mogę :) Pozdrawiam.