poniedziałek, 11 kwietnia 2011

Chleb z ziarnami dyni


Chleb z prażonymi ziarnami dyni, mąką żytnią, mąką pszenną chlebową i mąką pszenną razową - najlepszy


  • 330 g nasion dyni
  • 175 g mąki pszennej chlebowej
  • 250 g mąki pszennej razowej
  • 250 g mąki żytniej razowej
  • 15 g cukru
  • 7 g drożdży instant
  • 15 g soli
  • 150 g dojrzałego zakwasu - hydracja 100% 
  • 100 g niesolonego masła, pokrojonego w 1 cm kostkę i pozostawionego do zmiękczenia
  • 525 g wody


Wykonanie:

1. Na suchej patelni i średnim ogniu prażyć pestki dyni ciągle mieszając, do momentu aż zaczną podskakiwać. Przełożyć je na talerz i odstawić aby całkowicie wystygły.

2. Połączyć wszystkie składniki z wyjątkiem dyni w misce.. Wymieszać z grubsza ręką.

3. Wyłożyć ciastko na blat wysypany mąką i zagniatać rękoma około 10 minut, aż otrzymamy ciasto o średnio rozwiniętym glutenie. Pod koniec wyrabiania dodać pestki dyni. Zagnieść, aż równomiernie rozłożą się w cieście.

4. Umieścić chleb w natłuszczonym pojemniku np. misce. Przykryć i umieścić w lodówce na 2,5 godziny, po tym czasie powinno zwiększyć objętość dwukrotnie.


5. Lekko natłuścić dwie blaszki i wyłożyć papierem.

6. Wyłożyć ciasto na blat lekko oprószony mąką. Podzielić na dwie części, uformować bochenki i umieścić w blaszkach.

7. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę i 50 minut, do momentu aż chleby wyrosną do brzegu foremki i zrobić test palca.

8. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 190 stopni C.

9. Przed samym pieczeniem naciąć bochenki, trzymając ostrze prostopadle do ciasta.

10. Piec przez pierwsze 8 minut z parą i przez następne 37 minut bez pary.


Przepis z bloga Margot - "Kuchnia Alicji" 

7 komentarzy:

  1. Oooo, smakowity !!!
    musze go zrobic !

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda rewelacyjnie ,a jak smakuje?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ewo! koniecznie :)
    Margot! smakuje mi bardzo,
    ja już go piekłam kilka razy w ubiegłym roku ale w wersji jaką podała na blogu Tatter, czyli min. bez wyrastania w lodówce, inna temp pieczenia,
    i był długo moim ulubionym, cieszę się, że sobie o nim przypomniałam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. i jak mogłam zapomnieć...
    Margot! Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  5. a to super, ja tez go bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Swietny chlebek. Jak Ty to robisz, ze wszystkie Twoje chleby wygladaja tak doskonale? Od razu widac, ze masz reke do chlebow :)

    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Margot! dzisiaj ponownie upiekłam ten chleb, właśnie studzą się i pachnie pięknie w całym domu :)
    Majko! Bardzo miło przeczytać takie słowa, Dziękuję! ale nie, nie wszystkie wyglądają doskonale, chociaż bardzo bym chciała i staram się jak mogę :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...