czwartek, 7 kwietnia 2011
Kuchnia walijska: Quiche
Inspiracją do przygotowania dzisiaj tej potrawy był "Bacon and mixed vegetable quiche" z
Przepis na ciasto z książki "The food of France"
Ciasto:
220 g mąki pszennej
szczypta soli
150 g niesolonego masła, schłodzonego i pokrojonego w kostkę
1 żółtko
Przesiać mąkę i sól do miski. Dodać masło i rozetrzeć palcami z mąką.
Następnie dodać żółtko i 2-3 łyżki zimnej wody. Szybko zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie ciasto rozwałkować, wylepić nim formę (u mnie dwie 15 cm), ponakłuwać spód widelcem i wstawić ponownie do lodówki, na 10 minut.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C , ciasto przykryć papierem do pieczenia,
obciążyć ceramicznymi kulkami i piec przez 15 minut. Następnie zdjąć kulki i dopiekać 3 - 5 minut.
nadzienie:
kilka plastrów bekonu, pokrojonego w paski
średnia cebula, posiekana
kilka pieczarek, pokrojonych w ćwiartki
2 papryki, pokrojone w paski
pomidor
200 ml śmietany kremowej
4 jajka
sól, pieprz
Bekon, cebulę i pieczarki przesmażyć chwilę na patelni. W miseczce wymieszać śmietanę i jajka, przyprawić.
Bekon, pieczarki, cebulę ułożyć na przygotowanym spodzie, dodać paprykę i ułożyć pomidory, zalać mieszaniną śmietany i jajek. Wstawić do nagrzanego do 180 st C piekarnika na około 30 minut.
Etykiety:
cebula,
jajka,
kuchnia walijska,
lokalnie,
masło,
mąka pszenna,
papryka,
pieczarki,
pomidory,
przyprawy,
śmietana,
walijskie przepisy,
Welsh food
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
coś dla mnie ! uwielbiam kisze !
OdpowiedzUsuńczasem na szybko nawet bez ciasta robię :))
świetne zdjęcie !
Przepiękne! Fajny i szybki posiłek. Ja jadłam c coś podobnego ze szpinakiem, ale nie jestem pewna, czy to to samo danie:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńAleś piękne zdjęcia zrobiła o Pani!
OdpowiedzUsuń:)
Dziewczyny! Dziękuję za komplementy :)
OdpowiedzUsuńJak tu pysznie i nieobco smakowo :) Quiche, tarta... pyszności :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziękuję! Pozdrawiam również :)
OdpowiedzUsuń