niedziela, 22 maja 2011

Chleb razowy


Chleb razowy z dodatkiem brązowego cukru

  • 225 g ciepłej wody
  • 14 g suchych drożdży
  • szczypta brązowego cukru
  • 225 g ciepłego mleka
  • 53 g jasnego, brązowego cukru
  • 45 g niesolonego masła, roztopionego
  • 25 g soli
  • 1 jajko
  • 350 g mąki pszennej, razowej
  • 450 - 520 g białej mąki pszennej, chlebowej
  • dodatkowo: roztopione masło lub oliwa do posmarowania

W małej misce wymieszać drożdże z połową przygotowanej wody i szczyptą brązowego cukru. Odstawić na 10 minut.
Do dużej miski wlać pozostałą wodę i mleko, dodać cukier, masło, sól, jajko i mąkę razową. Dobrze wymieszać. Następnie wmieszać zaczyn drożdżowy i stopniowo dodawać białą mąkę.
Przenieść ciasto na lekko obsypany mąką blat i dobrze zagnieść. Ciasto będzie miękkie, sprężyste i lekko lepkie. Nie dodawać więcej mąki; nie może być zbyt suche.
Uformować kulę i umieścić w misce. Miskę szczelnie przykryć plastikową folią kuchenną. Odstawić do podwojenia objętości na 1 - 1 1/2 godziny.

Gotowe ciasto odgazować, przenieść na lekko obsypany mąką blat, podzielić na 4 części i uformować 25 cm wałki. Po dwa wałki z ciasta zwinąć na kształt spirali. Umieścić w foremkach (21x11cm) , posmarować masłem lub oliwą i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni C.
Przed pieczeniem, chleby ponownie posmarować masłem lub oliwą.
Piec 35 - 40 minut, do złoto-brązowego koloru. Dobrze wypieczone bochenki ostukane od spodu powinny wydawać  głuchy odgłos. 

Bardzo dobry na drugi dzień, przypieczony w tosterze.

Na podstawie przepisu - Perfect Whole Wheat Bread - Beth Hensperger z książki "Beth's Basic Bread Book"

4 komentarze:

  1. Taka razowa chałka. Jak dla mnie pycha :) Pozdrawiam!

    -----------------------------------
    Zapraszam:
    Para w kuchni.
    Na turystyczny szlak!

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj kusisz :))

    Jak dobrze widzieć znów posty u Ciebie - Twoje zdjęcia z chlebem są dla mnie jak obrazki hipnotyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tofka, Dziękuję za zaproszenie :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ewo! a co tam :) gdybym tylko miała więcej czasu, to wszystkie pozaznaczane w książkach przepisy bym przerobiła :) tylko, kto by to wszystko zjadł?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...