czwartek, 19 maja 2011

Chleb z suszonymi pomidorami i chleb z oliwkami

Black olive and sun-dried tomato breads - Przepis z książki "The English summer cookbook"


15 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki miodu
300 ml letniej wody
500 g mąki pszennej chlebowej
1 łyżeczka soli
4 łyżki oliwy

110 g czarnych oliwek, pokrojonych
110 g suszonych pomidorów, odsączonych, pokrojonych

W miseczce rozetrzeć drożdże z miodem, dodać wodę. Oprószyć lekko mąką i odstawić na około 15 minut.
Mąkę wymieszać z solą. Dodać zaczyn drożdżowy i oliwę. Wymieszać i zagnieść (około 5-8 minut) gładkie i elastyczne ciasto.
Przełożyć do naoliwionej miski i odstawić na godzinę, do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto odgazować i podzielić na dwie części. W jedną wmieszać oliwki, w drugą  pomidory. Uformować owalne bochenki i odstawić do podwojenia objętości na około 40 minut.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Piec 20 - 25 minut, aż ostukany bochenek od spodu będzie wydawał głuchy odgłos.

6 komentarzy:

  1. Piękny! Jak wszystkie Twoje chleby - uwielbiam do Ciebie na chleb wpadać:)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Anno-Mario bardzo mi miło. Dziękuję!
    Szkoda, że to tylko tak wirtualnie można :) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bjuti - czysta poezja! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. mistrzostwo... :) i podoba mi się wzmianka o głuchym odgłosie bochenka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jest piekny !! Zjadłabym nawet czerstwy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Arku, Magdo - Dziękuję! i wiem, wiem ta wzmianka o odgłosie tak śmiesznie brzmi i pewnie niepotrzebna, bo akurat o tym i tak wszyscy wiedzą :)
    Ewo! Dzięki :) i czekam na nasze wspólne, sobotnie pieczenie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...