środa, 11 maja 2011

Kuchnia walijska: Bara Brith & Butter Pudding


Deser
  • Bara Brith    (przepis tutaj)
  • 50 g miękkiego, niesolonego masła
  • 6 jajek
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 litr mleka 
  • 1 laska wanilii
  • 25 g brązowego cukru


Bara Brith pokroić w plastry, odkroić skórki, następnie każdą kromkę przeciąć w poprzek, na pół, aby powstały trójkątne kawałki; posmarować masłem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
W bardzo dużej misce ubić jajka z cukrem.
W rondlu, doprowadzić mleko z wanilią do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać do jajek z cukrem, cały czas ubijając, aż mieszanina zgęstnieje. Przelać przez drobne sitko na ułożone kromki.. Całość posypać brązowym cukrem.
Naczynie żaroodporne umieścić w blaszanej foremce, wypełnionej do połowy ciepłą wodą.
Piec 40 -50 minut.
Podawać gorące.

 Przepis z książki "Bryn's Kitchen" Bryn Williams - Bara Brith & Butter Pudding

5 komentarzy:

  1. czarujące zdjęcie!
    przepis wydaje się być łatwy. co zachęca:)
    cieszę się, ze do Ciebie trafiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie mam chwilę czasu i zagłębiam się w Two9jego bloga. Zdjęcia są piękne a przepisy, cóż dla mnie wiele z nich jest nieznanych.. Mam tylko ksiązkę "Times British Cookery Book", ale nie przerobiłam z niej wszystkiego..:) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo apetycznie :)
    I zdjęcie przepiękne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Peggykombinera, bardzo mi miło, dziękuję!
    przepis jest rzeczywiście łatwy a danie pyszne, moja córka stwierdziła, że to najlepszy bread & butter pudding jaki dotąd zrobiłam.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Atria, Nat! Dziękuję Wam bardzo za odwiedziny i komplementy :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...