Translate

sobota, 11 czerwca 2011

Bułki z makiem


Bułki pszenne z makiem

  • 780 g mąki pszennej, wysokobiałkowej
  • 500 g letniej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli

Przygotować zaczyn z 260 g mąki, letniej wody, cukru i drożdży. Wymieszać w misce i zostawić w cieple na 15 minut.

Do zaczynu dodać resztę mąki i sol i wyrobić elastyczne ciasto.
Zostawić na 1 godzinę, zagnieść i ponownie zostawić do fermentacji na godzinę.

Gotowe ciasto podzielić na 20 części (u mnie 14), uformować kule i pod przykryciem pozostawić na 15 minut.
Następnie z każdej kuli ukształtować owalne bułeczki. Ułożyć na naoliwionej blasze i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.

Przed włożeniem do pieca, bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem, posypać makiem i naciąć wzdłuż.
Piec w 220 st C przez 25 minut.
Studzić na kratce.

Crusty Hard Rolls - Przepis z bloga "Tatter o Chlebie"

7 komentarzy:

  1. uwielbiam z makiem !
    do tego szklanka kefiru :))
    a dobre były ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Gosienkah! Dzięki :)
    Ewo - bardzo dobre, a piekłam już dwa razy.

    OdpowiedzUsuń
  3. To dobrze, może jutro upiekę, Kuba marudzi, ze woli bułeczkę do szkoły ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam wczoraj, miałas jakiś popołudniowy szał kuchenny, na połowe bułek dałam ser żółty, wyszły bardzo fajne !
    Z pewnością jeszzce je kiedys zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Miałaś popołudniowy szał kuchenny :) Fajnie! ja niestety leżałam z bólem głowy, zmiana pogody... :(

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj współczuje bólu głowy...
    okazuje się że mam anemię i mam czasem napad na "żelazo" takze dusiłam wołowine, wątróbkę smazyłam i strasznej ochoty nabrałam jeszcze na młoda kapustę z boczkiem i koperkiem
    zeszło mi do północy ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...