czwartek, 8 września 2011

Cynamonowe bułeczki

  • 175 ml mleka
  • 1 duże jajko
  • 30 g (2 łyżki) masła
  • 1 g (1/8 łyżeczki) soli
  • 40 g (3 łyżki) cukru
  • 325 g (2 i 1/3 szkl) mąki, u mnie orkiszowa
  • 4 g (1 i 1/4 łyżeczki) suszonych drożdży instant

Do obtoczenia bułeczek:
  • 100 g (2/3 szkl) białego lub jasnego brązowego cukru
  • 1,5 g (1/2 łyżeczki) mielonego cynamonu
  • 30 g (2 łyżki) masła

Mleko wlać do rondelka, wsypać cukier i wrzucić do niego masło. Lekko podgrzać aż masło się rozpuści, a mleko będzie letnie. Dodać jajko, sól i lekko roztrzepać.

Mąkę w dużej misce wymieszać z drożdżami. Zrobić zagłębienie w mące i dodać płynne składniki. Wyrabiać, aż ciasto będzie miękkie i sprężyste. Zostawić przykryte do wyrośnięcia aż podwoi objętość na ok.1 godz.

Tortownicę (średnica 25 cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wymieszać cukier z cynamonem i wsypać do małej miseczki. Masło roztopić i wlać do innej miseczki.

Wyjąć ciasto na wysypany mąką blat. Lekko spłaszczyć dłońmi i uformować kulę. Podzielić na ok. 16 równych części (po ok. 35-40g), z których uformować małe kulki. Zanurzać każdą w rozpuszczonym maśle, a następnie obtaczać ze wszystkich stron w cukrze z cynamonem. 



Układać w jednej warstwie w tortownicy, tak aby było między bułeczkami odrobinę przestrzeni (powinny się jednak nieco stykać, jak urosną - połączą się, a po upieczeniu będzie je można fajnie odrywać). 

Zostawić do ponownego rośnięcia do podwojenia objętości, na mniej więcej 30 min. 
W tym czasie nagrzać piekarnik do 190ºC. 
Piec przez ok. 25-30 min. 
Jeśli pieczemy z brązowym cukrem może być konieczne przykrycie tortownicy pod koniec folią aluminiową, aby poduszeczki się zbytnio nie zrumieniły.

Cynamonowe poduszeczki drożdżowe przepis z bloga "Kuchnia nad Atlantykiem"

Wspaniałe :) 

6 komentarzy:

  1. Sliczne. Tez mam na nie wielka ochote. Ale jak znam zycie to nie beda wygladaly tak pieknie jak Twoje :)

    Pozdrawiam cieplo.

    OdpowiedzUsuń
  2. Gosienko, nie tylko wyglądają, takie właśnie smakowite są :)

    Majko, warto, są pyszne... i jestem pewna, że u Ciebie pięknie wyjdą :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. wierzę, że wspaniałe - i też je chcę :))

    OdpowiedzUsuń
  4. robiłam, sa przepyszne - szczególnie na ciepło.... mniammm..

    OdpowiedzUsuń
  5. Hej, u mnie też te bułeczki, skorzystałam z Twojego pomysłu i zrobiłam z mąki orkiszowej (jasnej). Świetny blog, zapisałam już sobie kilka przepisów do wypróbowania. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...