środa, 14 września 2011

Kuchnia walijska: Welsh Rarebit


Welsh Rarebit


  • 300 g Mature Welsh Cheddar, startego na tarce
  • 50 g masła
  • 1 łyżka angielskiej musztardy
  • szczypta pieprzu cayenne
  • 50 ml Worcestershire sosu
  • 200 ml jasnego piwa (u nas Thomas Watkins  Welsh Magic Lagyr)
  • 2 łyżki mąki
  • 100 ml mleka
  • sól, pieprz

W garnku rozpuścić masło, dodać Worcestershire sos, pieprz cayenne, piwo, musztardę, mleko i przesiać przez sitko mąkę. Podgrzewać przez kilka minut, do konsystencji pasty. Dodać ser, przyprawić solą i pieprzem, i wszystko dobrze wymieszać. Przelać do pojemnika.
Pasta może być przechowywana w lodówce przez kilka dni.


Pastę rozsmarować na grubych kromkach chleba i zapiec w piekarniku pod grillem do uzyskania złotego koloru.

 




















Przepis i wykonanie - Paweł

6 komentarzy:

  1. O rany ZAWSZE chciałam to zrobić jak mieszkałam w UK!
    ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Hej Polko! i w Warszawie możesz to zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale to ładnie wygląda na talerzu..

    OdpowiedzUsuń
  4. Boskie! Uwielbiam to danie!
    Gratulacje dla p. Pawła;)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Asiejo, cieszę się, bardzo się starałam, aby atrakcyjnie wyglądało :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Anno-Mario, dziękuję! i przekażę :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...