środa, 5 października 2011

Bułki rożki

 
Składniki:

100 g dojrzałego białego zakwasu pszennego (100% hydracji)
450 g mąki pszennej, chlebowej
5 g świeżych drożdży 

1 i 1/4 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
10 g masła
350 g wody
 

Przygotowanie: 

Wszystkie składniki wymieszać, następnie zagnieść elastyczne, nieco lepkie ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na 3 godziny, składając ciasto w tym czasie dwukrotnie. Wyrośnięte ciasto odgazować i podzielić na kawałki. Z każdej części uformować lekko kule i zostawić na kolejne 10 minut.
Następnie za pomocą drewnianego wałka rozwałkować cienkie placki o owalnym kształcie i zwinąć je w rulon. Ułożyć na blasze złączeniem w dół i zostawić do ponownego wyrośnięcia.
Gdy prawie podwoją objętość, wstawić blachę do rozgrzanego piekarnika (240 stopni Celsjusza) i piec z parą 10 minut, a następnie obniżyć temperaturę do 220 stopni Celsjusza i dopiec jeszcze 10-15 minut.
Studzić na kratce.

 Ałtajskie rozki Mariany - Weekendowa Piekarnia 122 - gospodyni Tilianara

5 komentarzy:

  1. Widzę, że Ty już szalejesz w WP. Piękne te rożki. A ja chyba muszę sie dokształcić, bo póki co, hydracja zakwasu to dla mnie czarna magia.
    -----------------------------------
    Zapraszam:
    Para w kuchni.
    Na turystyczny szlak!

    OdpowiedzUsuń
  2. tofka, zerknij tu: http://piekarniatatter.blogspot.com/2009/01/hydracja.html

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki Nina. Już zdążyłam poczytać - u Tatter też. Kij z dietą, rożki chyba upiekę jeszcze w ten weekend :D

    Pozdrawiam!
    -----------------------------------
    Zapraszam:
    Para w kuchni.
    Na turystyczny szlak!

    OdpowiedzUsuń
  4. Szaleję, szaleję, a jutro zamierzam kolejny chleb z WP upiec :)
    a z czarna magia? zobacz, tutaj na blogach zawsze można na kogoś liczyć, ktoś pomoże.

    Nino! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na pewno przyjdę popodziwiać :)
    -----------------------------------
    Zapraszam:
    Para w kuchni.
    Na turystyczny szlak!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...