Przepis z książki "Domowa Piekarnia" autorka - Małgorzata Zielińska
Chleb specyficzny, nie - codzienny :)
340 g ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)
120 g mąki pszennej razowej
230 g mąki pszennej chlebowej
10 g świeżych lub 1,5 łyżeczki suchych drożdży
ok. 200 g letniej wody
1 łyżka oleju
1 łyżka soli
1/2 łyżeczki kminu włoskiego
Ciecierzycę zmielić.
Drożdże rozmieszać z kilkoma łyżkami wody i jedną łyżką mąki, i odstawić na 10 minut.
Zaczyn drożdżowy połączyć z ciecierzycą, mąką i stopniowo z resztą wody (dodałam więcej wody)
Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać olej, sól i kumin.
Wyrobić na gładką masę (około 10 minut).
Ciasto nie powinno być zbyt twarde.
Szczelnie przykryć, np. folią i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Następnie uformować z ciasta wałek, przełożyć do natłuszczonej foremki, szczelnie przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
Bochenek lekko naciąć i piec z parą przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec kolejne 35 minut.
Chleb powinien mieć brązowy wierzch a ostukany od spodu wydawać głuchy odgłos.
Studzić na kratce.
wygląda pięknie, a jak smakuje? Warto się skusić?
OdpowiedzUsuńWarto się skusić.
OdpowiedzUsuńJak smakuje? hmm... zjadłam dopiero jedną kromkę, jak dla mnie ciekawy, dobry. Na pewno wyczujesz ciecierzycę.
Bardzo ciekawy przepis!
OdpowiedzUsuńWłaśnie! ciekawy :)
OdpowiedzUsuńdo spróbowania, do upieczenia raz na jakiś czas :)
Piękne zdjęcie w nagłówku. A chleb? Dla mnie bomba... z dodatkiem Cieciorki musi być miło wilgotny. Przez Ciebie moja lista chlebów koniecznych do upieczenia chyba nigdy się nie skończy!
OdpowiedzUsuń-----------------------------------
Zapraszam:
Para w kuchni.
Na turystyczny szlak!
Tofka mam to samo! lista chlebów do upieczenia - bez końca :)
OdpowiedzUsuńi pogubiłam się w niej kompletnie :)
Ależ on majestatycznie wygląda !!
OdpowiedzUsuńKromeczkę prosze :)
Chętnie Ewo się podzielę! za dużo chlebów napiekłam!
OdpowiedzUsuńhmmm, kto mnie do tego namówił?
:)
Przepis genialny. Poprostu rewelacja. Robiłam całkowicie w maszynie do chleba i wyszło idealnie. Zamiast kminu dałam słonecznik i nie mialiłam cieciorki tylko wrzuciłam cała odsaczona. Maszyna ja zmieliła :) a smak rewelacyjny, mieciutki i idealnie wilgotny w srodku. Warto sie skusic i upiec :)
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo!
Usuń