Dzień Chleba w naszym domu - "Chleb z dodatkiem mąki owsianej", na podstawie przepisu z książki "Domowa piekarnia" Małgorzaty Zielińskiej
zaczyn: 3 fazowy, temperatura 26-28 st C
I
50 g zakwasu żytniego
60 g mąki żytniej
60 g wody
wymieszać, odstawić na 6-8 godzin
II
ciasto z pierwszego etapu
60 g mąki żytniej
50 g wodywymieszać, odstawić na 8-12 godzin
III
ciasto z drugiego etapu
60 g mąki żytniej
60 g wodywymieszać, odstawić na 4-5 godzin.
Przed dodaniem do ciasta, zaczyn powinien podwoić swoją objętość, a potem lekko opaść.
Składniki na ciasto chlebowe:
- 400 g przygotowanego wcześniej zaczynu
- 270 g mąki pszennej, chlebowej
- 130 g mąki żytniej razowej
- 200 g mąki pszennej, razowej
- 75 g mąki owsianej, razowej (mogą być zmielone płatki owsiane)
- około 400 g wody
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru lub melasy
Mąki wymieszać z wodą i odstawić na 20 minut. Następnie dodać zaczyn, sól i cukier. Wyrabiać mikserem z hakiem przez 5 minut, po minutowym odpoczynku jeszcze 3 minuty. Ciasto będzie dość rzadkie.
Szczelnie przykryć i odstawić na około 40 minut.
Po tym czasie ciasto przełożyć do naoliwionych i wysypanych mąką foremek, szczelnie przykryć i odstawić do podwojenia objętości na 3 - 5 godzin.
Piekarnik nagrzać do 240 st C, naparować i piec przez 10-15 minut, obniżyć temperaturę do 210 st C i piec dalej przez 35-40 minut, do zupełnego zbrązowienia skórki.
Piękny! U mnie wyrasta hamelmanowa propozycja Weekendowej Piekarni. Mam nadzieję, że wyjdzie równie pięknie jak u Ciebie.
OdpowiedzUsuń-----------------------------------
Zapraszam:
Para w kuchni.
Na turystyczny szlak!
jak widac wyłączona jestem całkowicie, Dzien Chleba mnie ominął niestety, ale cały rok świętuję, to, ze jem własne wypieki, więc chyba nie jest źle ;)
OdpowiedzUsuńwygląda cudnie, jak smakuje z dodatkiem tej maki owsianej ?
och, zapomniiałam o tym święcie!
OdpowiedzUsuńkurczaaaki, ale jestem zła na siebie!
wspaniały chleb.
och, ależ bym z chęcią się takim uraczyła na śniadanie ;]
http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
Your bread looks delicious! Thank you for participating in World Bread Day 2011.
OdpowiedzUsuńTofka, piękny wyszedł! byłam, widziałam!
OdpowiedzUsuńEwo, musisz spróbować koniecznie, specjalnie dla Ciebie wyszukałam :)
Karmel-itko, szkoda, warto taki dzień uczcić :)
Pozdrawiam!
Zorra! Thank you!
OdpowiedzUsuńCudny chleb, piękne zdjęcie, jak tu nie czuć się zachęconą do pieczenia? Bardzo podoba mi się nagłówek w Twoim blogu no i cieszę się, że mogłyśmy razem wypiekać w ten szczególny dzień. Gosia
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miłe słowa!
OdpowiedzUsuńi mnie takie wspólne pieczenie bardzo cieszy :)
Pozdrawiam serdecznie!