niedziela, 2 października 2011

Chleb z trzech mąk


 Chleb Młynarza - z mąką pszenną chlebową, maką pszenną razową i mąką żytnią


2 bochenki
  • 500 g zakwasu pszennego 80%
  • 550 g wody
  • 600 g mąki pszennej chlebowej
  • 300 g mąki pszennej razowej
  • 100 g mąki żytniej
  • 2 i 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 i 1/2 łyżeczki zmielonego ziarna słodowego, opcjonalnie  

W dużej misce wymieszać zakwas z wodą i zmielony słodem. Dodać mąkę i sól, dokładnie wymieszać aż otrzymamy gładką masę.
Przełożyć do miski i zostawić na 10 minut.


Następnie przełożyć ciasto na lekko naoliwiony blat i zagniatać przez 10-15 sekund.

Przełożyć do czystej wysmarowanej oliwą miski, przykryć, zostawić na 10 minut. 

Zgniatać przez 10-15 sekund, przełożyć do miski, przykryć, zostawić na kolejne 10 minut. 

Zagniatać 10-15 sekund, przełożyć do miski, przykryć, zostawić na 30 minut.

Zagniatać 10-15 sekund, przełożyć do miski, przykryć, zostawić na 1 godzinę.

Zagniatać 10-15 sekund, przełożyć do miski, przykryć, zostawić na 1 godzinę

Podobnie jak przy chlebie pszennym, ciasto zagniotłam tylko raz, przez 10 minut, odstawiłam na 3 godziny, 2 razy w tym czasie złożyłam

Podzielić ciasto na dwie równe części , uformować w kule i odstawić na 15 minut na blacie do odpoczynku.
Przygotować w tym czasie dwie ściereczki, obsypać je mąką i umieścić w koszykach rozrostowych.
Uformować bochenki,  przełożyć do koszów łączeniem w górę, przykryć ( wsadzić do foliowej torby ) i odstawić do wyrośnięcia na 4 godz. w temp 20 stopni – lub do podwojenia objętości.
Piekarnik nagrzać do temp 220 stopni, chleby przełożyć na deskę, szybko naciąć, spryskać wodą i włożyć na nagrzanego piekarnika. 

Piec 50-70 minut.  Piekłam krócej.
Dziękuję Ewo za wspólne pieczenie!  9 :)
Przepis z książki "The Handmade loaf" - The Mill Loaf  .

4 komentarze:

  1. ojej, alez Tobie wyszedł piękniś !! okrągłe chleby są cudowne !
    nie mogę się doczekać kiedy rozkroję swój bochenek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. no piękniś :) a raczej dwa :)
    Ewo, cieszę się z tego naszego pieczenia! Wcześniej, prawie przez rok, ta książka stała na półce a teraz... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. :) mam nadzieję, ze skusisz się na następne nasze wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...