wtorek, 18 października 2011

Chleb żytni z ziarnami

"Flax, sesame, and sunflower rye" na podstawie przepisu z książki "Local Breads" Dan Leader


składniki na 2 bochenki


  • 28 g siemienia lnianego
  • 28 g ziaren sezamu
  • 28 g ziaren słonecznika

W misce wymieszać ziarna i zalać 175 g wody. Przykryć i odstawić na całą noc.

  • 50 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 300 g letniej wody (dałam 350 g)
  • 1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży
  • 300 g mąki pszennej chlebowej, wysoko-białkowej
  • 200 g mąki żytniej
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • przygotowane wcześniej ziarna

Do dużej miski wlać wodę, dodać drożdże, namoczone ziarna, mąki i sól. Dodać zakwas i dobrze wymieszać. Przenieść ciasto na blat i zagniatać około 10-15 minut, następnie przełożyć do naoliwionej miski, przykryć i odstawić na 10 minut.
Po tym czasie, ponownie zagnieść, przez około 5-8 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
Wyrobione ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć i odstawić na około 2 - 2 1/2 godziny.
(dwa razy złożyłam w tym czasie)
Następnie podzielić, przełożyć do naoliwionych foremek, posmarować wodą, posypać ziarnami słonecznika i odstawić do wyrośnięcia na około 1 - 1 1/2 godziny.
Piec 35 - 45 minut w temperaturze 200 st C.

7 komentarzy:

  1. ale szalejesz ostatnio z nowymi chlebami!! Ten jest cudny!

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie szalejesz. I co tam, ze nowe - one piękne jak ta lala :)
    -----------------------------------
    Zapraszam:
    Para w kuchni.
    Na turystyczny szlak!

    OdpowiedzUsuń
  3. chleby u ciebie wyglądają zjawiskowo , bo jeszcze pięknie je fotografujesz

    OdpowiedzUsuń
  4. Margot! Bardzo dziękuję za komplement :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Gosienko, Tofka! ale takie szaleństwo niegroźne :)
    szalałabym bardziej, gdyby tylko czasu wolnego więcej było. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Znowu inspirujesz. Już nasiona pęcznieją i czekają na jutrzejsze wyrabianie i pieczenie. Dzięki za tony motywacji. Pozdrowienia. Gosia

    OdpowiedzUsuń
  7. Naprawdę? Dziękuję!!
    u mnie ten chleb wyszedł wspaniale! bardzo, bardzo nam smakował.
    w książce trochę pomieszana jest ilość wody, przynajmniej ja, nie mogłam się połapać. Ostatecznie dałam jak tutaj - 350 g.
    Mam nadzieję, że wyjdzie smaczny :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...