składniki na 2 bochenki
- 28 g siemienia lnianego
- 28 g ziaren sezamu
- 28 g ziaren słonecznika
W misce wymieszać ziarna i zalać 175 g wody. Przykryć i odstawić na całą noc.
- 50 g aktywnego zakwasu żytniego
- 300 g letniej wody (dałam 350 g)
- 1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży
- 300 g mąki pszennej chlebowej, wysoko-białkowej
- 200 g mąki żytniej
- 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej
- przygotowane wcześniej ziarna
Do dużej miski wlać wodę, dodać drożdże, namoczone ziarna, mąki i sól. Dodać zakwas i dobrze wymieszać. Przenieść ciasto na blat i zagniatać około 10-15 minut, następnie przełożyć do naoliwionej miski, przykryć i odstawić na 10 minut.
Po tym czasie, ponownie zagnieść, przez około 5-8 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
Wyrobione ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć i odstawić na około 2 - 2 1/2 godziny.
(dwa razy złożyłam w tym czasie)
Następnie podzielić, przełożyć do naoliwionych foremek, posmarować wodą, posypać ziarnami słonecznika i odstawić do wyrośnięcia na około 1 - 1 1/2 godziny.
Piec 35 - 45 minut w temperaturze 200 st C.
ale szalejesz ostatnio z nowymi chlebami!! Ten jest cudny!
OdpowiedzUsuńFaktycznie szalejesz. I co tam, ze nowe - one piękne jak ta lala :)
OdpowiedzUsuń-----------------------------------
Zapraszam:
Para w kuchni.
Na turystyczny szlak!
chleby u ciebie wyglądają zjawiskowo , bo jeszcze pięknie je fotografujesz
OdpowiedzUsuńMargot! Bardzo dziękuję za komplement :)
OdpowiedzUsuńGosienko, Tofka! ale takie szaleństwo niegroźne :)
OdpowiedzUsuńszalałabym bardziej, gdyby tylko czasu wolnego więcej było. Pozdrawiam!
Znowu inspirujesz. Już nasiona pęcznieją i czekają na jutrzejsze wyrabianie i pieczenie. Dzięki za tony motywacji. Pozdrowienia. Gosia
OdpowiedzUsuńNaprawdę? Dziękuję!!
OdpowiedzUsuńu mnie ten chleb wyszedł wspaniale! bardzo, bardzo nam smakował.
w książce trochę pomieszana jest ilość wody, przynajmniej ja, nie mogłam się połapać. Ostatecznie dałam jak tutaj - 350 g.
Mam nadzieję, że wyjdzie smaczny :)