piątek, 28 października 2011

Kuchnia walijska: Imbirowe ciasteczka



  • 50 g masła
  • 125 g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli


Utrzeć masło z cukrem, następnie wmieszać  pozostałe składniki (można dodać niewielką ilość mleka, aby ciasto było spójne). Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Stolnicę posypać mąką, rozwałkować ciasto  na grubość 0,3 cm, wykrawać ciasteczka i ułożyć na blasze.
Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180 st C.

Ciasto na te ciasteczka nie jest zbyt plastyczne, ale warto się "pomęczyć",  bo ciasteczka naprawdę są bardzo smaczne :)


Na podstawie przepisu Ginger Biscuits z książki "Welsh Dishes" Rhian Williams.



5 komentarzy:

  1. Fajne te ciasteczka i szybkie do zrobienia, musze, no musze kiedyś coś zrobić, ale obawiam się, że znowu zjem sama :D

    OdpowiedzUsuń
  2. prześliczne ciasteczka.
    nastrojowo u Ciebie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nastrój zapanował w Twojej kuchni przełomowy - idealnie jesienno-świąteczny. Aż miło zawitać!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ewo, te ciastka są naprawdę pyszne! polecam :)
    tylko muszę jeszcze ten tekst przerobić, tzn dopisać, że ciasto nie jest zbyt plastyczne; wałkowanie nie było proste.

    OdpowiedzUsuń
  5. Olcik Dziękuję za miłe słowa :)

    Gosiu, dziękuję za wizytę!
    dobrze to ujęłaś, właśnie u mnie w kuchni jesienno-świątecznie. Przerabiam już wszelkie nowe przepisy na pierniczki i ciasteczka.
    Najlepszy czas teraz :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...