Afal
Nadzienie:
- 60 g brązowego cukru
- 1 jabłko starte na tarce
- 60 g sułtanek
- 2 -3 łyżki posiekanych migdałów
- sok z jednej pomarańczy
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Jabłka przeciąć, wydrążyć gniazda nasienne. Składniki nadzienia wymieszać i wypełnić jabłka.
Ułożyć na blasze do pieczenia. Piec do 35 minut.
Sos toffi:
- 150 g drobnego cukru
- 100 ml śmietany kremówki
- 75 g masła, pokrojonego w małą kostkę
W małym garnku, na małym ogniu ostrożnie rozpuścić cukier, aż uzyskamy ciemny karmelowy kolor.
Szybko zdjąć z ognia, wlać śmietanę (będzie pryskać).
Wymieszać trzepaczką do momentu, aż śmietana połączy się z cukrem.
Kolejno dodawać po kawałku masła, cały czas mieszając.
Upieczone jabłka ułożyć na talerzach i polać ciepłym sosem.
Baked Apples - Na podstawie przepisu z książki "Bryn's Kitchen" Bryn Williams
smakowita propozycja na niedzielny deser Anitko ! Ten dodatek sosu karmelowego strasznie mnie kusi :)
OdpowiedzUsuńProsty i smaczny :) chciałam na dzień jabłka u Tatter zrobić, ale nie zdążyłam, dopiero wczoraj udało mi się zrobić zdjęcie.
OdpowiedzUsuńAch! Pieczone jabłka to coś, co pamiętam z dzieciństwa... i to w wykonaniu babci. Jako się tak rzewnie zrobiło...
OdpowiedzUsuń-----------------------------------
Zapraszam:
Para w kuchni.
Na turystyczny szlak!
mamy podobne wspomnienie :) ja zawsze, przy pieczonych jabłkach, chociaż przez chwilę, ale pomyślę o babci, o dzieciństwie :)
OdpowiedzUsuń