poniedziałek, 3 października 2011

Kuchnia walijska: Pieczone jabłka



Afal

4 - 5 jabłek

Nadzienie:
  • 60 g brązowego cukru
  • 1 jabłko starte na tarce
  • 60 g sułtanek
  • 2 -3 łyżki posiekanych migdałów
  • sok z jednej pomarańczy
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
Rozgrzać piekarnik do 180 st C.
Jabłka przeciąć, wydrążyć gniazda nasienne. Składniki nadzienia wymieszać  i wypełnić jabłka.
Ułożyć na blasze do pieczenia. Piec do 35 minut.

Sos toffi:
  • 150 g drobnego cukru
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 75 g masła, pokrojonego w małą kostkę

W małym garnku, na małym ogniu ostrożnie rozpuścić cukier, aż uzyskamy ciemny karmelowy kolor.
Szybko zdjąć z ognia, wlać śmietanę (będzie pryskać).
Wymieszać trzepaczką do momentu, aż śmietana połączy się z cukrem.
Kolejno dodawać po kawałku masła, cały czas mieszając.

Upieczone jabłka ułożyć na talerzach i polać ciepłym sosem.


Baked Apples - Na podstawie przepisu z książki "Bryn's Kitchen" Bryn Williams

4 komentarze:

  1. smakowita propozycja na niedzielny deser Anitko ! Ten dodatek sosu karmelowego strasznie mnie kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosty i smaczny :) chciałam na dzień jabłka u Tatter zrobić, ale nie zdążyłam, dopiero wczoraj udało mi się zrobić zdjęcie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach! Pieczone jabłka to coś, co pamiętam z dzieciństwa... i to w wykonaniu babci. Jako się tak rzewnie zrobiło...
    -----------------------------------
    Zapraszam:
    Para w kuchni.
    Na turystyczny szlak!

    OdpowiedzUsuń
  4. mamy podobne wspomnienie :) ja zawsze, przy pieczonych jabłkach, chociaż przez chwilę, ale pomyślę o babci, o dzieciństwie :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...