- 1 kg dyni
- 225 g warzyw pokrojonych w kostkę (marchew, seler, cebula)
- 2 ząbki czosnku, rozgniecione
- 1 łyżeczka posiekanego, świeżego estragonu
- 350 g pomidorów, pokrojonych
- sól i pieprz
- 600 ml mleka, lub wywaru z warzyw lub z kurczaka
- szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
- 2 gałązki świeżej natki pietruszki lub kolendry, posiekanej
- grzanki
(można użyć wcześniej przygotowanego puree z dyni)
Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.
Dynię przeciąć na pół (lub pokroić na ćwiartki, czy paski) ułożyć na blasze i piec przez 30 minut, do miękkości. Następnie oddzielić skórę, pestki, a miąższ pokroić w grubą kostkę.
Na patelni rozgrzać olej, lekko podsmażyć warzywa, dodać dynię, czosnek, bazylię i na koniec pomidory.
Doprawić solą i pieprzem, i gotować około 20 minut, często mieszając.
Przełożyć całość do garnka, dodać mleko lub wywar i gotować kolejne 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
Zmiksować w blenderze do uzyskania gęstego kremu. Posypać posiekaną pietruszką albo kolendrą i grzankami.
Na podstawie przepisu - Pumpkin or Marrow soup z książki "Welsh Coastal Cookery" Colin
Pressdee's
Bardzo apetyczna. Aż nabrałam ochoty... przepis zdecydowanie wart wypróbowania :)
OdpowiedzUsuń-----------------------------------
Zapraszam:
Para w kuchni.
Na turystyczny szlak!
Zupka idealna na tę pogodę!
OdpowiedzUsuńaromatyczna!!! w sam raz na jesienne chłody! :-)
OdpowiedzUsuńNa pewno wspaniale rozgrzewa w jesienny,słotny dzień;),klimatyczne zdjęcie w nagłówku;)
OdpowiedzUsuńDzięki dziewczyny :) zupę polecam, choć pewnie wiele zależy od odmiany dyni. U nas ostatnio dwa razy zrobiona i raz przepyszna, a raz taka... zwykła :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPodoba mi sie! Dodatek warzyw i pomidorow z cala pewnoscia wplywa na wyjatkowy smak zupy. Dopisujemy? ;)
OdpowiedzUsuńPS. Przepraszam za usuniety komentarz - literowki...
Jeśli można dopisać, to tak, chętnie!
OdpowiedzUsuńZrobione! Z rozmachu dopisalam i puree ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Szybko! Dziękuję :)
OdpowiedzUsuń