środa, 12 października 2011

Kuchnia walijska: Zupa z dyni



 
  • 1 kg dyni
  • 225 g warzyw pokrojonych w kostkę (marchew, seler, cebula)
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
  • 1 łyżeczka posiekanego, świeżego estragonu
  • 350 g pomidorów, pokrojonych
  • sól i pieprz

  • 600 ml mleka, lub wywaru z warzyw lub z kurczaka
  • szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
  • 2 gałązki świeżej natki pietruszki lub kolendry, posiekanej
  • grzanki

    (można użyć wcześniej przygotowanego puree z dyni)

    Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.
    Dynię przeciąć na pół (lub pokroić na ćwiartki, czy paski) ułożyć na blasze i piec przez 30 minut, do miękkości. Następnie oddzielić skórę, pestki, a miąższ pokroić w grubą kostkę.

    Na patelni rozgrzać olej, lekko podsmażyć warzywa,  dodać dynię, czosnek, bazylię i na koniec pomidory.
    Doprawić solą i pieprzem, i gotować około 20 minut, często mieszając.
    Przełożyć całość do garnka, dodać mleko lub wywar i gotować kolejne 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
    Zmiksować w blenderze do uzyskania gęstego kremu. Posypać posiekaną pietruszką albo kolendrą i grzankami.

    Na podstawie przepisu - Pumpkin or Marrow soup z książki "Welsh Coastal Cookery" Colin 
    Pressdee's

    10 komentarzy:

    1. Bardzo apetyczna. Aż nabrałam ochoty... przepis zdecydowanie wart wypróbowania :)
      -----------------------------------
      Zapraszam:
      Para w kuchni.
      Na turystyczny szlak!

      OdpowiedzUsuń
    2. aromatyczna!!! w sam raz na jesienne chłody! :-)

      OdpowiedzUsuń
    3. Na pewno wspaniale rozgrzewa w jesienny,słotny dzień;),klimatyczne zdjęcie w nagłówku;)

      OdpowiedzUsuń
    4. Dzięki dziewczyny :) zupę polecam, choć pewnie wiele zależy od odmiany dyni. U nas ostatnio dwa razy zrobiona i raz przepyszna, a raz taka... zwykła :)

      OdpowiedzUsuń
    5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

      OdpowiedzUsuń
    6. Podoba mi sie! Dodatek warzyw i pomidorow z cala pewnoscia wplywa na wyjatkowy smak zupy. Dopisujemy? ;)


      PS. Przepraszam za usuniety komentarz - literowki...

      OdpowiedzUsuń
    7. Jeśli można dopisać, to tak, chętnie!

      OdpowiedzUsuń
    8. Zrobione! Z rozmachu dopisalam i puree ;)

      Pozdrawiam!

      OdpowiedzUsuń

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...