środa, 26 października 2011

Warkocz z mleczną glazurą

    10 g świeżych drożdży
    1/2 łyżki cukru
    300 ml letniego mleka
    300 g mąki pszennej, chlebowej
    200 g mąki pszennej, zwykłej
    1 łyżeczka soli
    50 g miękkiego masła

    dodatkowo 2 łyżki skondensowanego mleka, do posmarowania


    Drożdże z cukrem rozpuścić w 50 ml mleka, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, na około 15 minut.
    W misce wymieszać mąki, wetrzeć masło, dodać sól, zaczyn oraz pozostałe mleko.
    Wymieszać, następnie przenieść na blat i zagnieść ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne.
    Uformować kulę, przełożyć do naoliwionej miski, przykryć i odstawić na mniej więcej 1 godzinę.
    Wyrośnięte ciasto odgazować, podzielić na 3 lub 4 części. Z każdego kawałka uformować wałek i zapleść warkocz. Ułożyć na blasze, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
    Piekarnik rozgrzać do 200 st C, naparować.
    Przed pieczeniem warkocz posmarować skondensowanym mlekiem.
    Piec 10 minut z parą, następnie wypuścić parę (przykryłam też wtedy bochenek folią aluminiową) i piec jeszcze 30 minut.
    Studzić na kratce.

    Na podstawie przepisu "Golden Plaits" z książki "Bread & Baking" Annette Wolter

    3 komentarze:

    1. A to sumie taka śliczna wytrawna chałka :) Mmmm...
      -----------------------------------
      Zapraszam:
      Para w kuchni.
      Na turystyczny szlak!

      OdpowiedzUsuń
    2. dokładnie! wytrawna, mam już kilka takich warkoczy na blogu :)

      OdpowiedzUsuń
    3. Oj, Anita kusicielko :))
      uwielbiam chałki wszelakiego rodzaju, są takie mięciutkie w środku :))

      OdpowiedzUsuń

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...