wtorek, 29 listopada 2011

Chleb razowy z ziarnami


Chleb razowy mieszany z ziarnami. Przepis z książki Domowa Piekarnia Małgorzaty Zielińskiej

zaczyn:
I etap:  
  • 50 g zakwasu
  • 100 g mąki żytniej  razowej
  • 100 g letniej wody
Wymieszać i odstawić na 8-12 godzin

II etap:
  • ciasto z  pierwszego etapu
  • 100 g mąki żytniej razowej
  • 100 g letniej wody
wymieszać i odstawić na 5-6 godzin

Namaczanka:
  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 170 g letniej wody
Wszystkie składniki wymieszać, tak aby mąka wchłonęła cały płyn. Szczelnie przykryć i odstawić na 14-16 godzin.

Ciasto właściwe:

  • 370 g namoczonych składników
  • 450 g zaczynu
  • 50-60 g mąki żytniej chlebowej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • 3-4 łyżki prażonych ziaren słonecznika, sezamu, lnu lub innych ulubionych

W przeddzień pieczenia przygotować zaczyn i namaczankę.
W dniu pieczenia zaczyn i namaczankę rozdrobnić, dodać resztę składników i wymieszać powoli do połączenia  składników. Następnie po krótkiej przerwie dodać ziarna.
Jeśli zachodzi potrzeba można dodać odrobinę mąki lub wody.
Przykryć i odstawić na około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto przełożyć do naoliwionej foremki i pozostawić do wyrośnięcia na 4-5 godzin.
Piekarnik nagrzać do 230 stopni C, naparować. Po włożeniu chleba obniżyć temperaturę do 200 stopni C. Piec około 45 minut.


3 komentarze:

  1. Jak zawsze wspaniały i jak zawsze podziwiam!
    Pozdrawiam Cię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Podzielam :) I przyznam, ze lubię przepisy z domowej piekarni :)
    -----------------------------------
    Zapraszam:
    Para w kuchni.
    Na turystyczny szlak!

    OdpowiedzUsuń
  3. Anno Mario dziękuję i serdecznie pozdrawiam również :)
    chleb z czasem nabrał ładniejszego wyglądu i smaku, bo wiadomo, to jeden z tych, których nie da się zjeść w jeden dzień :)

    Tofka, ja także się do tego przyznaję :) to moja ulubiona książka!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...