Piernik na melasie
Bara sinsir
- 400 g mąki pszennej
- 50 g mąki żytniej
- 3 łyżeczki mielonego imbiru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 225 g brązowego cukru
- 175 g masła
- 175 g ciemnej melasy
- 175 g golden syropu
- 300 ml mleka
- 1 jajko, roztrzepane
Foremkę, najlepiej kwadratową o wymiarach 23x23 i 5 cm głębokości, natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia.
W dużej misce wymieszać mąki, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę i sól.
Do rondelka wsypać cukier, dodać masło, melasę, syrop i podgrzać, aż masło się roztopi.
Wlać do miski ze suchymi składnikami, dodać mleko, roztrzepane jajko i dobrze wymieszać drewnianą łyżką.
Przelać do przygotowanej wcześniej foremki i piec przez 1 i 1/2 godziny w temperaturze 180 stopni C.
Upieczony piernik studzić na kratce, następnie kiedy będzie już zimny, zawinąć w pergamin i odstawić na 4-7 dni.
Ja dopiero po tygodniu ciasto podzieliłam, przełożyłam powidłami śliwkowymi, oblałam polewą czekoladową.
Piękny, aż pachnie z monitora :-)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
OdpowiedzUsuńSzczegolnie to ostatnie zdjecie barrrdzo do mnie przemawia! Ta blyszczaca polewa i mieciutkie wnetrze - cudo :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Zdjęcie zrobiłam zaraz po oblaniu polewą, stąd taka błyszcząca,
OdpowiedzUsuńehhh, bardzo zadowolona jestem z tego piernika :)
Pozdrawiam również!
boski!
OdpowiedzUsuńnie zaprzeczę Atino! pyszny :)
OdpowiedzUsuńTen piernik aż prosi się o historię opisaną własnymi słowami. Tyle chcę o nim wiedzieć, jak pachnie? Jak smakuje? Bo to jak wygląda, to Twoje zdjęcie opisuje fantastycznie. Doskonałość!
OdpowiedzUsuńGosiu! Bardzo dziękuję za miłe słowa!
OdpowiedzUsuńNiestety z pisaniem (opisywaniem) u mnie marnie, dlatego zazwyczaj nie wychodzę po za przepis.
Z tego piernika jestem bardzo zadowolona, i zapach wspaniały, i smak. Będzie u nas też na świątecznym stole.
ślinotok mam !!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńweź Ty juz nie rób takich fot :D
Wspaniałych Świąt pełnych radości i cudownych zapachów!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię:)
Anno-Mario! Bardzo dziękuję :)
OdpowiedzUsuńZ ostatnią kartką kalendarza zerwij wszystkie złe nastroje. Zapomnij o wszystkich nieudanych dniach, przekreśl niewarte w pamięci chwile i wejdź w Nowy Rok jak w nowej sukni wchodzi się na najwspanialszy bal świata.
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego Nowego 2012 Roku ! :)
Polewa popisowo lśni :)
OdpowiedzUsuń