piątek, 28 października 2011

Kuchnia walijska: Imbirowe ciasteczka



  • 50 g masła
  • 125 g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • 125 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli


Utrzeć masło z cukrem, następnie wmieszać  pozostałe składniki (można dodać niewielką ilość mleka, aby ciasto było spójne). Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Stolnicę posypać mąką, rozwałkować ciasto  na grubość 0,3 cm, wykrawać ciasteczka i ułożyć na blasze.
Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180 st C.

Ciasto na te ciasteczka nie jest zbyt plastyczne, ale warto się "pomęczyć",  bo ciasteczka naprawdę są bardzo smaczne :)


Na podstawie przepisu Ginger Biscuits z książki "Welsh Dishes" Rhian Williams.



środa, 26 października 2011

Warkocz z mleczną glazurą

    10 g świeżych drożdży
    1/2 łyżki cukru
    300 ml letniego mleka
    300 g mąki pszennej, chlebowej
    200 g mąki pszennej, zwykłej
    1 łyżeczka soli
    50 g miękkiego masła

    dodatkowo 2 łyżki skondensowanego mleka, do posmarowania


    Drożdże z cukrem rozpuścić w 50 ml mleka, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, na około 15 minut.
    W misce wymieszać mąki, wetrzeć masło, dodać sól, zaczyn oraz pozostałe mleko.
    Wymieszać, następnie przenieść na blat i zagnieść ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne.
    Uformować kulę, przełożyć do naoliwionej miski, przykryć i odstawić na mniej więcej 1 godzinę.
    Wyrośnięte ciasto odgazować, podzielić na 3 lub 4 części. Z każdego kawałka uformować wałek i zapleść warkocz. Ułożyć na blasze, przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
    Piekarnik rozgrzać do 200 st C, naparować.
    Przed pieczeniem warkocz posmarować skondensowanym mlekiem.
    Piec 10 minut z parą, następnie wypuścić parę (przykryłam też wtedy bochenek folią aluminiową) i piec jeszcze 30 minut.
    Studzić na kratce.

    Na podstawie przepisu "Golden Plaits" z książki "Bread & Baking" Annette Wolter

    niedziela, 23 października 2011

    Kuchnia walijska: Ciasto z dynią

    Pumpkin Pie - na podstawie przepisu z książki "A Taste of Wales" (1971) - Theodora FitzGibbon 

    Poten Bwmpen

    Kruche ciasto:

    226 g mąki
    112 g masła                                     
    1 jajko
    2 łyżeczki wody
    sól

    Mąkę z solą przesiać, następnie wetrzeć palcami masło. Jajko roztrzepać z wodą, dodać do mąki i szybko zagnieść ciasto.
    Zrobić z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na godzinę. 


    Nadzienie:

    2 kubki ugotowanej lub upieczonej dyni
    szczypta cynamonu
    szczypta imbiru
    szczypta mace (osnówka muszkatołowa)
    112 g brązowego cukru
    2 łyżki rodzynek
    1 łyżka masła, roztopionego 

    do posmarowania - 1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami śmietany lub mleka



    Ciasto rozwałkować, wyłożyć natłuszczoną formę i posmarować roztrzepanym jajkiem.
    Ugotowaną lub upieczoną dynię zmiksować w blenderze, następnie wymieszać z cukrem, masłem, przyprawami i rodzynkami. Przełożyć do przygotowanej foremki.
    Do roztrzepanego jajka dodać śmietanę, wymieszać i polać równomiernie po wierzchu.
    Piec ok. 40 min w temperaturze 180 st C.
    Podawać na zimno.

    piątek, 21 października 2011

    Chleb na zakwasie z dodatkiem mąki żytniej


    (4 mniejsze lub 2 większe bochenki)

    Składniki:
    • 900 g białej pszennej mąki chlebowej
    • 120 g żytniej mąki z pełnego przemiału
    • 600 g wody (23°C)
    • 360 g aktywnego zakwasu (100% hydracji)
    • 23 g soli

    Przygotowanie:
    Wymieszać wszystkie składniki, z wyjątkiem soli!, mikserem ok. 1 minuty. Odstawić na 30 minut do autolizy. Dodać sól i dalej wyrabiać ok.3-4 minut, aż gluten będzie średnio rozwinięty.
    Przełożyć ciasto do naoliwionego pojemnika. Przykryte folią odstawić do wyrośnięcia w temp. pokojowej na 2 1/2 godziny, składając po 50 i 100 minutach.
    Wyrośnięte ciasto wyłożyć na lekko omączony lub naoliwiony blat, podzielić na cztery 400-500 g albo dwa 800-1000 g. Każdą z porcji ciasta uformować w kulę, oprószyć mąką i przykryte folią zostawić na 15 min., żeby odpoczęły. Porcje ciasta formować w owalne lub okrągłe bochenki.
    Wstawione do dużych worków lub przykryte naoliwioną folią pozostawić do wyrośnięcia na 2-2 i 1/2 godziny,
    lub na 1 i 1/2 godz. w temperaturze pokojowej a następnie od  2 do 16 godzin w lodówce. Te przenocowane w zimnie wstawia się, po nacięciu, do nagrzanego piekarnika.

    Kiedy bochenki rosną, albo czekają na swoją kolej w lodówce, trzeba nagrzać piekarnik do temp. 245 stopni Celsjusza. W początkowej fazie pieczenia potrzebna też będzie para (kilka kostek lodu rzuconych na dno piekarnika lub ścianki piekarnika spryskane wodą za pomocą zraszacza do kwiatów).
    Bochenki posypywać semoliną i przekładać na łopatę, naciąć, włożyć do pieca.
    Zmniejszyć temperaturę do 200°C, piec 12 minut z parą, uchylić drzwiczki, żeby parę wypuścić i piec jeszcze 15-18 minut.
    Czas pieczenia zależy od piekarnika i wielkości bochenków.

     Chleb Norwich - Weekendowa Piekarnia 102  - Gospodyni Tilianara

    wtorek, 18 października 2011

    Chleb żytni z ziarnami

    "Flax, sesame, and sunflower rye" na podstawie przepisu z książki "Local Breads" Dan Leader


    składniki na 2 bochenki


    • 28 g siemienia lnianego
    • 28 g ziaren sezamu
    • 28 g ziaren słonecznika

    W misce wymieszać ziarna i zalać 175 g wody. Przykryć i odstawić na całą noc.

    • 50 g aktywnego zakwasu żytniego
    • 300 g letniej wody (dałam 350 g)
    • 1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży
    • 300 g mąki pszennej chlebowej, wysoko-białkowej
    • 200 g mąki żytniej
    • 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej
    • przygotowane wcześniej ziarna

    Do dużej miski wlać wodę, dodać drożdże, namoczone ziarna, mąki i sól. Dodać zakwas i dobrze wymieszać. Przenieść ciasto na blat i zagniatać około 10-15 minut, następnie przełożyć do naoliwionej miski, przykryć i odstawić na 10 minut.
    Po tym czasie, ponownie zagnieść, przez około 5-8 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
    Wyrobione ciasto przełożyć do naoliwionej miski, przykryć i odstawić na około 2 - 2 1/2 godziny.
    (dwa razy złożyłam w tym czasie)
    Następnie podzielić, przełożyć do naoliwionych foremek, posmarować wodą, posypać ziarnami słonecznika i odstawić do wyrośnięcia na około 1 - 1 1/2 godziny.
    Piec 35 - 45 minut w temperaturze 200 st C.

    niedziela, 16 października 2011

    Chleb z mąką owsianą


    Bake Bread for World Bread Day 2011





    Dzień Chleba w naszym domu - "Chleb z dodatkiem mąki owsianej",  na podstawie przepisu z książki "Domowa piekarnia" Małgorzaty Zielińskiej





    zaczyn: 3 fazowy, temperatura 26-28 st C
    I
    50 g zakwasu żytniego
    60 g mąki żytniej
    60 g wody
    wymieszać, odstawić na 6-8 godzin
    II
    ciasto z pierwszego etapu
    60 g mąki żytniej
    50 g wodywymieszać, odstawić na 8-12 godzin
    III
    ciasto z drugiego etapu
    60 g mąki żytniej
    60 g wodywymieszać, odstawić na 4-5 godzin.

    Przed dodaniem do ciasta, zaczyn powinien podwoić swoją objętość, a potem lekko opaść.



    Składniki na ciasto chlebowe:

    • 400 g przygotowanego wcześniej zaczynu
    • 270 g mąki pszennej, chlebowej
    • 130 g mąki żytniej razowej
    • 200 g mąki pszennej, razowej
    • 75 g mąki owsianej, razowej (mogą być zmielone płatki owsiane)
    • około 400 g wody
    • 2 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka cukru lub melasy

    Mąki wymieszać z wodą i odstawić na 20 minut. Następnie dodać zaczyn, sól i cukier. Wyrabiać mikserem z hakiem przez 5 minut, po minutowym odpoczynku jeszcze 3 minuty. Ciasto będzie dość rzadkie.
    Szczelnie przykryć i odstawić na około 40 minut.
    Po tym czasie ciasto przełożyć do naoliwionych i wysypanych mąką foremek, szczelnie przykryć i odstawić do podwojenia objętości na 3 - 5 godzin.
    Piekarnik nagrzać do 240 st C, naparować i piec przez 10-15 minut, obniżyć temperaturę do 210 st C i piec dalej przez 35-40 minut, do zupełnego zbrązowienia skórki.

    środa, 12 października 2011

    Kuchnia walijska: Zupa z dyni



     
    • 1 kg dyni
    • 225 g warzyw pokrojonych w kostkę (marchew, seler, cebula)
    • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
    • 1 łyżeczka posiekanego, świeżego estragonu
    • 350 g pomidorów, pokrojonych
    • sól i pieprz

    • 600 ml mleka, lub wywaru z warzyw lub z kurczaka
    • szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
    • 2 gałązki świeżej natki pietruszki lub kolendry, posiekanej
    • grzanki

      (można użyć wcześniej przygotowanego puree z dyni)

      Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.
      Dynię przeciąć na pół (lub pokroić na ćwiartki, czy paski) ułożyć na blasze i piec przez 30 minut, do miękkości. Następnie oddzielić skórę, pestki, a miąższ pokroić w grubą kostkę.

      Na patelni rozgrzać olej, lekko podsmażyć warzywa,  dodać dynię, czosnek, bazylię i na koniec pomidory.
      Doprawić solą i pieprzem, i gotować około 20 minut, często mieszając.
      Przełożyć całość do garnka, dodać mleko lub wywar i gotować kolejne 20 minut, mieszając od czasu do czasu.
      Zmiksować w blenderze do uzyskania gęstego kremu. Posypać posiekaną pietruszką albo kolendrą i grzankami.

      Na podstawie przepisu - Pumpkin or Marrow soup z książki "Welsh Coastal Cookery" Colin 
      Pressdee's

      niedziela, 9 października 2011

      Chleb z prażoną śmietanką


      Pate fermentee:

      • 220 g białej pszennej maki chlebowej
      • 0,5 g świeżych drożdży
      • 5 g soli
      • 170 g wody

      Wszystkie składniki pate wymieszać w misce, zostawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej, następnie zostawić w lodowce na całą noc.

      Na prażoną śmietankę:
      • 150 g śmietanki kremówki

      Ciasto właściwe:
      • 270 g białej pszennej mąki chlebowej
      • 20 g mąki pszennej razowej
      • 150 g wody
      • 8 g świeżych drożdży
      • całe pate fermentee
      • 50 g prażonej śmietanki
      • 7 g soli
      • 10 g kuminu



      Aby przygotować prażoną śmietankę, należy ją powoli gotować na małym ogniu, aż cała woda wyparuje, oddzieli się tłuszcz, a cukry i białka mlekowe zmienią się w brunatne okruszki. Ze 150g pozostanie około 70g, z czego do przepisu potrzeba 50g.

      Gdy śmietanka stygnie, z lodówki wyciągnąć pate fermentee.

      Potem zabieramy się za ciasto chlebowe. Drożdże rozpuścić w 50 g wody. Resztą płynu rozprowadzić zaczyn. Wymieszać ze sobą wszystkie składniki ciasta za wyjątkiem soli.
      Wyłożyć na stół i zagniatać kilka minut. Dodać sól, kontynuując zagniatanie (kolejne 5-6 minut). Powinno powstać gładkie i lśniące ciasto, które wkładamy do miski by wyrosło przez ok. 1 1/2 godziny, składając je raz po 45 minutach.
      Po tym czasie ciasto należy odgazować, złożyć w owalny bochenek i umieścić w koszu złączeniem do góry. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 50 minut, a w tym czasie rozgrzać piec z kamieniem do 250 stopni (lub na maksimum Waszych piekarników).
      Przed pieczeniem chleb należy naciąć, ew. posmarować wybraną glazurą i włożyć delikatnie na kamień. Od razu zmniejszyć temperaturę do 220 stopni Celsjusza i piec z parą 15 minut. Potem parę wypuścić i dopiekać jeszcze 20 minut.

      Chleb z prażoną śmietanką i kuminem - Weekendowa Piekarnia 122 - Gospodyni Tilianara

      Miałam duży problem z tym chlebem, dokładniej z prażoną śmietanką. 
      Nie miałam pojęcia jak ma wyglądać. Inaczej sobie to wyobrażałam, więc kiedy ją zrobiłam stwierdziłam, że coś jest tu nie tak i wyrzuciłam. Za drugim podejściem śmietanka u mnie wyglądała tak:

      i taką właśnie dodałam.
      Dopiero dzisiaj rano przeszukałam wcześniejsze WP, min. Alicji i okazało się, że ta moja pierwsza, wyrzucona była zrobiona raczej, hmm...prawidłowo :)

      sobota, 8 października 2011

      Kuchnia walijska: Puree z dyni


      • 1 kg dyni
      • 2 łyżki oleju lub oliwy
      • 225 g warzyw, pokrojonych w kostkę (marchew, seler, cebula)
      • 2 ząbki czosnku, rozgniecione
      • 1 łyżeczka suszonej bazylii
      • 350 g pomidorów, pokrojonych
      • sól
      • świeżo zmielony pieprz

      Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 st C.
      Dynię przeciąć na pół (lub pokroić na ćwiartki, czy paski) ułożyć na blasze i piec przez 30 minut, do miękkości. Następnie oddzielić skórę, pestki, a miąższ pokroić w grubą kostkę.

      Na patelni rozgrzać olej, lekko podsmażyć warzywa,  dodać dynię, czosnek, bazylię i pomidory.
      Doprawić solą i pieprzem, i gotować około 20 minut, często mieszając.
      Całość zmiksować w blenderze.
      Można przechowywać przez kilka dni w lodówce.


      Na podstawie przepisu - "Pumpkin mash" z książki "Welsh Coastal Cookery" Colin Pressdee's

      środa, 5 października 2011

      Bułki rożki

       
      Składniki:

      100 g dojrzałego białego zakwasu pszennego (100% hydracji)
      450 g mąki pszennej, chlebowej
      5 g świeżych drożdży 

      1 i 1/4 łyżeczki soli
      1 łyżka cukru
      10 g masła
      350 g wody
       

      Przygotowanie: 

      Wszystkie składniki wymieszać, następnie zagnieść elastyczne, nieco lepkie ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na 3 godziny, składając ciasto w tym czasie dwukrotnie. Wyrośnięte ciasto odgazować i podzielić na kawałki. Z każdej części uformować lekko kule i zostawić na kolejne 10 minut.
      Następnie za pomocą drewnianego wałka rozwałkować cienkie placki o owalnym kształcie i zwinąć je w rulon. Ułożyć na blasze złączeniem w dół i zostawić do ponownego wyrośnięcia.
      Gdy prawie podwoją objętość, wstawić blachę do rozgrzanego piekarnika (240 stopni Celsjusza) i piec z parą 10 minut, a następnie obniżyć temperaturę do 220 stopni Celsjusza i dopiec jeszcze 10-15 minut.
      Studzić na kratce.

       Ałtajskie rozki Mariany - Weekendowa Piekarnia 122 - gospodyni Tilianara

      poniedziałek, 3 października 2011

      Kuchnia walijska: Pieczone jabłka



      Afal

      4 - 5 jabłek

      Nadzienie:
      • 60 g brązowego cukru
      • 1 jabłko starte na tarce
      • 60 g sułtanek
      • 2 -3 łyżki posiekanych migdałów
      • sok z jednej pomarańczy
      • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
      Rozgrzać piekarnik do 180 st C.
      Jabłka przeciąć, wydrążyć gniazda nasienne. Składniki nadzienia wymieszać  i wypełnić jabłka.
      Ułożyć na blasze do pieczenia. Piec do 35 minut.

      Sos toffi:
      • 150 g drobnego cukru
      • 100 ml śmietany kremówki
      • 75 g masła, pokrojonego w małą kostkę

      W małym garnku, na małym ogniu ostrożnie rozpuścić cukier, aż uzyskamy ciemny karmelowy kolor.
      Szybko zdjąć z ognia, wlać śmietanę (będzie pryskać).
      Wymieszać trzepaczką do momentu, aż śmietana połączy się z cukrem.
      Kolejno dodawać po kawałku masła, cały czas mieszając.

      Upieczone jabłka ułożyć na talerzach i polać ciepłym sosem.


      Baked Apples - Na podstawie przepisu z książki "Bryn's Kitchen" Bryn Williams

      niedziela, 2 października 2011

      Chleb z trzech mąk


       Chleb Młynarza - z mąką pszenną chlebową, maką pszenną razową i mąką żytnią


      2 bochenki
      • 500 g zakwasu pszennego 80%
      • 550 g wody
      • 600 g mąki pszennej chlebowej
      • 300 g mąki pszennej razowej
      • 100 g mąki żytniej
      • 2 i 1/2 łyżeczki soli morskiej
      • 1 i 1/2 łyżeczki zmielonego ziarna słodowego, opcjonalnie  

      W dużej misce wymieszać zakwas z wodą i zmielony słodem. Dodać mąkę i sól, dokładnie wymieszać aż otrzymamy gładką masę.
      Przełożyć do miski i zostawić na 10 minut.


      Następnie przełożyć ciasto na lekko naoliwiony blat i zagniatać przez 10-15 sekund.

      Przełożyć do czystej wysmarowanej oliwą miski, przykryć, zostawić na 10 minut. 

      Zgniatać przez 10-15 sekund, przełożyć do miski, przykryć, zostawić na kolejne 10 minut. 

      Zagniatać 10-15 sekund, przełożyć do miski, przykryć, zostawić na 30 minut.

      Zagniatać 10-15 sekund, przełożyć do miski, przykryć, zostawić na 1 godzinę.

      Zagniatać 10-15 sekund, przełożyć do miski, przykryć, zostawić na 1 godzinę

      Podobnie jak przy chlebie pszennym, ciasto zagniotłam tylko raz, przez 10 minut, odstawiłam na 3 godziny, 2 razy w tym czasie złożyłam

      Podzielić ciasto na dwie równe części , uformować w kule i odstawić na 15 minut na blacie do odpoczynku.
      Przygotować w tym czasie dwie ściereczki, obsypać je mąką i umieścić w koszykach rozrostowych.
      Uformować bochenki,  przełożyć do koszów łączeniem w górę, przykryć ( wsadzić do foliowej torby ) i odstawić do wyrośnięcia na 4 godz. w temp 20 stopni – lub do podwojenia objętości.
      Piekarnik nagrzać do temp 220 stopni, chleby przełożyć na deskę, szybko naciąć, spryskać wodą i włożyć na nagrzanego piekarnika. 

      Piec 50-70 minut.  Piekłam krócej.
      Dziękuję Ewo za wspólne pieczenie!  9 :)
      Przepis z książki "The Handmade loaf" - The Mill Loaf  .

      sobota, 1 października 2011

      Chleb z ciecierzycą

      Przepis z książki "Domowa Piekarnia" autorka - Małgorzata Zielińska
      Chleb specyficzny, nie - codzienny :)


      340 g ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)
      120 g mąki pszennej razowej
      230 g mąki pszennej chlebowej
      10 g świeżych lub 1,5 łyżeczki suchych drożdży
      ok. 200 g letniej wody
      1 łyżka oleju
      1 łyżka soli
      1/2 łyżeczki kminu włoskiego

      Ciecierzycę zmielić.
      Drożdże rozmieszać z kilkoma łyżkami wody i jedną łyżką mąki, i odstawić na 10 minut.
      Zaczyn drożdżowy połączyć z ciecierzycą, mąką i stopniowo z resztą wody (dodałam więcej wody)
      Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać olej, sól i kumin.
      Wyrobić na gładką masę (około 10 minut).
      Ciasto nie powinno być zbyt twarde.
      Szczelnie przykryć, np. folią i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
      Następnie uformować z ciasta wałek, przełożyć do natłuszczonej foremki, szczelnie przykryć i ponownie odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

      Piekarnik nagrzać do 200 stopni C.
      Bochenek lekko naciąć i piec z parą przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec kolejne 35 minut.
      Chleb powinien mieć brązowy wierzch a ostukany od spodu wydawać głuchy odgłos.
      Studzić na kratce.
      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...